60 ideja kako da provedete vikend kući

0
525

15618281-smiling-young-casual-man-looking-at-camera-with-joy-and-confidence-on-blue-backgroundNedavno sam pročitala članak koji je svojim čitaocima ponudio 30 ideja kako da provedu vikend tokom kojeg su najavili kišovito i hladno vrijeme. Svih 30 ideja su bile da provedete vrijeme van kuće: u kafićima, restoranima koji daju popust, pozorištu, bioskopu. Plava zvijezda je za ovaj vikend pripremila nešto drugačije. Nudimo Vam 60 ideja kako da sadržajno provedete vikend tokom kojeg će takođe biti hladno, a da pritom ne izađete iz kuće ukoliko to ne želite.

1. Odlučite da ćete tog vikenda biti vegeterijanac. To nikako ne znači da ćete morati da “pasete travu oko kuće” kao što se to nekada iz neznanja očekivalo. Danas možete praviti vegeterijanske šnicle, ćufte, sarme… Možete pohovati pečurke a da pritom izgledaju kao prave šnicle od mesa… Internet vrvi od savjeta, a ako se ne snađete za brze i lagane recepte kontaktirajte me na jelena@plavazvijezda.com. Ne dozvolite da Vas obeshrabri neznanje. Neka Vam ono bude izazov.

sok
zdravlje iz naše kuhinje

2. Subotnje i nedeljno jutro počnite cijeđenim sokovima. Na vrijeme kupite cveklu, šargarepu i jabuku i priuštite svojoj porodici i sebi po šolju zdravlja. Svakog vikenda neka druga osoba u kući priprema sok

3. Istražujte na Internetu ili u štampanoj literaturi o zdravoj ishrani i posvetite tome neko vrijeme. Čula sam nedavno da je preminuo čovjek nakon višednevnih obroka koji su činili samo hamburgeri. U čovjeku je nestalo žive hrane, nije se unosio život, ćelije nijesu imale kiseonika… i rezultat nije neočekivan. Ovog vikenda dajte što više kiseonika svojim ćelijama.

4. Odlučite da tih dva dana nećete paliti televizor duže od 2h dnevno ili isti gledajte ali bez tona. Prije nekoliko godina sam pročitala da se jedna poznata novinarka opušta upravo tako: “Ton obavezno isključim jer televizija je za mene slika i – ništa drugo! Pokušajte jedanput tako da gledate neku emisiju i vidjećete koliko stvari možete da vidite, što vam uz ton, sigurno, neće poći “za okom”.”

5. Napravite proju ili jednostavne kolače i ponesite ih prvim komšijama. Učinite to početkom vikenda i poželite im dva lijepa i sadržajna predstojeća dana (priznajte da bi se prijatno iznenadili da to prvi komšija uradi Vama. Neka Vam uvijek budu na umu riječi: “Ti moraš biti promjena koju želiš vidjeti u svijetu.”, Mahatma Gandi”

6. Kupite papagaja i počnite brinuti o njemu. Mi u kući imamo dvije tigrice koje se u kavez vraćaju da bi jele. Oko kaveza smo od obične kartonske kutije napravili pregradu, tako da se nečistoća iz kaveza ne raznosi po kući.

1004956_10151955957353985_882311822_n
Naši Bucka i Mrčo Petrović

7.  Ako živite u stanu, onda u saksiju posadite peršun. Papagaji će Vam biti zahvalni. Ali i Vaša krvna slika.

8. Svakog vikenda pogledajte film o nekoj istorijskoj ličnosti: Nikoli Tesli, Ameliji Earhart… Za ovaj vikend predlažem nekoliko serija koje se mogu naći na internetu o Aleksi Šantiću. Naime, 2. februara je 90 godina od smrti ovog velikog pjesnika.

9. Kupite rokovnik i u njega upisujte sve ideje. Nikad ne znate kada će nešto iz toga izrasti. Živite sat po sat, dan za danom. Zapisano je: “Riječ je Tvoja žižak nozi mojoj, i vidjelo stazi mojoj.” Žižak ne može da osvijetli čitavu stazu, već najviše metar oko nas. Zato hodajmo lagano.

10. Napišite plan šta ćete sve uraditi ovog proljeća i ljeta. Pišite sve, šta god Vam padne na pamet: ustajati rano i prije posla voziti bicikl, učlaniti se u planinarski klub, organizovati pjesničko veče, kampovati na Adi ili pak preći biciklom turu u Boki. A onda…

11. …odgledajte film “Uvijek reci DA” i dajte sebi obećanje da ćete sve stavke iz prethodne tačke ostvariti.

Steph-AlwaysSayYes-Pinterest

12. Kad ispunite sve ideje za taj dan, uveče nazdravite. Podstaknite da to isto radi i Vaša porodica. Okupite se i nazdravite za uspjeh, volju i istrajnost. Zahvalite Onom koji Vam je dao mogućnost da to uradite.

13. Napišite svoju prvu pjesmu i stavite je na facebook ili je uokvirite na zid svoje sobe

mama
crtež mog supruga

14. Kupite flomastere i u svoj rokovnik nacrtajte nešto. Obavezno na kraju upišite datum. Crtajte šta Vam prvo padne na pamet, pa čak i neobavezne linije.

15. Savjet za dame: pozovite frizera i zakažite termin tokom radne sedmice. Promijenite boju kose, ošišajte se drugačije, stavite šiške… Promijeniti frizuru je nešto najmanje što možemo uraditi za sebe. A kada zakažete termin, onda nema odugovlačenja – morate poći.

na maslacku 23.02.
16. Naučite da je svaki dan – dobar dan za početak

17. Promijenite svoju sobu, dodajte aplikacije po zidovima da bude oko vas sve radosno za ustajanje i vraćanje nakon napornog dana. Ušuškajte dom lijepim bojama.

18. Možete preko čitavog zida nacrtati ogromno stablo, a umjesto plodova kačite svoje fotografije.

19. Obećajte da će sljedeću postavku fotografija činiti Vaše avanture, radosti i Vaši izazovi koje ste iznijeli pred sobom za 2014. godinu.

20. Pogledajte internet konkurse i pošaljite na minimum tri maila različite pjesme/priče. Uvijek recite DA konkursima.

21. Ogrnite se drečavim bojama i napravite ludu kućnu frizuru

22. Kupite balon od helijuma. Napišite cedulju sa željama i pustite balon u visine.

199101_10150131769798985_7388338_n
Iz privatne arhive naših ludarija
190671_10150131769908985_6877200_n
“Hm… spaljivanje žute kese?… ili je to možda… “
196577_10150131769948985_4639457_n
“JESTE, leteći balon koji uz oduševljeni pogled posmatrača odlazi visoko u nebo! Nesvakidašnji prizor… I nezaboravan…”

23. Napišite želje, stavite ih u bocu i pustite u rijeku. To možete uraditi i sa djecom, neka oni napišu pismo vjerujući da će ono doći do nekog dječaka ili djevojčice.

24. Upoznajte svoj grad. Učite o ljudima čija imena nose mostovi Vašeg grada, učite o spomenicima, ustanovama… Istražujte ko su bili ti ljudi.

25. U rokovnik upisujte po jednu oblast koju ste izučavali tog vikenda. Zima je idealno vrijene za istraživanja. Kao što rekoh visočije, prijedlog je Aleksa Šantić o kome možete čitati i na Plavoj zvijezdi. Biće mi radost ako Vas taj članak podstakne da ovog proljeća ili ljeta prođete i Vi istim mostarskim ulicama. (Neretvom do Šantića)

26. Okupani i sređeni dočekajte vikend. Neka to bude praznik, kao što npr. praznično dočekujemo Novu godinu. Pripremimo se na isti način i za vikend.

27. Odvojte sat vremena da se čujete sa daljom porodicom. Pozovite tetke, stričeve, ujake, pitajte ih za zdravlje, život…

1524885_675558985828862_1598704162_n
Slijedi pitanje: šta ste Vi uradili u minulih mjesec dana ove godine? Koje novitete ste unijeli u 24h jednog dana?

28. Isjeckajte voće i činiju postavite na vidno mjesto umjesto grickalica.

29. U petak kupite kinder jaje. Ako živite u porodici kupite ih za sve ukućane i zajedno ih otvorite. Napravite od toga predstavu.

30. Budite pokretač u svojoj porodici i pokrenite druge da i oni budu pokretači.

31. Odlučite da ćete ovog proljeća napraviti proljećni paketić za neko dijete iz porodice. Uostalom, zašto poklanjati paketiće samo za Novu godinu? Obradujte nekog i za početak proljeća, a paketić na kraju zavežite kiticom cvijeća.

32. Pjevajte po kući pjesmu koja ne postoji, slažite riječi kako Vam dolaze i zabavljajte se u tome. To je sjajno dok sušite kosu.

530495_10201148415245358_582547882_n
fotografija slikana na putu ka poslu

33.  Posadite drvo ili cvijet.

34. Pokrenite akciju u svojoj ulici ili u ulazu da svi u baštama ili u saksijama na terasama posade suncokret.

35. Iako je kiša, izađite u jutarnju ili večernju šetnju, obučeni u udobnu i toplu odjeću, bez šminke. Ako vrijeme baš dozvoli, možete uhvatiti i krug biciklom, pažljivo zbog klizavosti.

36. U šetnji natjerajte sebe da telefonom uslikate barem jednu zanimljivost: npr. zmaja na uličnoj rasvjeti. Natjerajte sebe da uočite barem neku zanimljivost o kojoj bi kasnije mogli diskutovati sa ukućanima ili prijateljima.

Za naše domačice:

37. Obezbijedite više vremena za najljepši dio sebe i za porodicu. Manite se neumornog čišćenja i peglanja. Dok sam to svakodnevno iznova radila moj muž me zaustavio i rekao: “Jednog dana biće ti žao što toliko sebe daješ kućnim poslovima.” Od tada se više družim sa njima i sobom. Razmislite o ovome.

38. Još u petak nakon završenih obaveza, na sto postavite svečani stolnjak i radujte se danima odmora.

39. Tokom vikenda spremajte brza i jednostavna jela. Nemojte previše vremena provoditi u kuhinji. Sjetite se, vikend je tu da osnažite svoje tijelo i duh i uživate sa porodicom.

Postoji jedna lijepa priča iz Jevandjelja po Luki:

A kad su putovali, on uđe u jedno selo, a neka žena po imenu Marta ga primi u svoju kuću. Ona je imala sestru po imenu Mariju, koja je sela kraj nogu Isusovih i slušala njegovu besedu. A Marta se mnogo trudila da ga što bolje posluži. Ona priđe i reče: “Gospodine, zar ne mariš što me je moja sestra ostavila samu da služim? Reci joj, dakle, da mi pomogne”. A Isus odgovarajući reče joj: “Marta, Marta, brineš se i uznemiravaš za mnogo, a samo je jedno potrebno. Ali Marija je izabrala dobri deo koji joj se neće oduzeti”.

24aaffa670e634a7da9a087bfa83abe640. Facebook iskoristite tako što ćete napraviti grupu sa nekim Vašim interesovanjem: kuvanje, planinarenje, poezija, fotografija… Ili pak “obiđite” postojeće grupe i razmijenite iskustva. Razmijenite nešto lijepo, dobro… Čujte preporuku za neku knjigu…

41. Kada odlučite koju bi knjigu pročitali, dajte sebi za cilj da ćete se tokom naredne sedmice učlaniti u gradsku biblioteku. Nema potrebe kupovati baš svaku knjigu i slagati je u policu kada je pročitate. Često je mnogo praktičnije da uzmete knjigu iz biblioteke, pročitate je i vratite.

42. Pronađite preko facebook-a prijatelje iz osnovne i srednje škole i pošaljite im pismo. Pitajte ih šta se dešava u njihovim životima. Povežite se, dogovorite viđenje i radujte se tome.

 

Za porodična druženja:

43. Sa klincima zakažite igru yamba, domina ili monopola. Zovnite klince iz porodice ili komšiluka. Napravite atmosferu i uživajte.

44. Prebacite klince u Vaš krevet i jednu noć u sedmici spavajte zajedno.

45. Sredite album fotografija svoje djece; pišite sa suprugom spomenar svoje bebe.

46. Svojim bebama vodenim bojama ili temperom ofarbajte stopalo i ostavite njegov otisak sačuvan u spomenaru

47. Od izdvojenih fotografija napravite izložbu (ionako malo ko više lista albume). Možete ih zalijepiti na veliki hamer papir, uokviriti običnim ramom i zakačiti na zid svoje sobe.

48. Sa klincima ili vi sami napravite kućicu za ptice i postavite je gdje želite.

49. Počnite da sa klincima pripremate izložbu radova uoči nečijeg rođendana ili važnog događaja (kao što je početak proljeća). Sjeckajte zajedno iz novina sličice, pravite pozivnice…

50. Organizujte karaoke unutar kuće sa svojom porodicom i glasajte.

51. Djeci pred spavanje pročitajte nekoliko poglavlja iz Biblije za djecu. Ionako će za Crvenkapu i Snežanu čuti i bez vas. Uputite ih na nešto novo.

52. Obrađujte teme unutar porodice. Dogovorite se da svakog vikenda po neko izloži temu koju sam odabere, npr. ako Vam dijete svira klavir neka bude to tema o klaviru, folkloru, fudbalu (kada je nastao, kako…). Neka dijete istražuje.

53. U subotu veče ispecite kestenje ili u proji ili hlebu ubacite novčić pa se utrkujte ko će isti da pronađe. Ko pronađe – imaće radost iduće sedmice.

54. Uvedite novost “proljećni paketić igračaka” koji ima za cilja da djeca odvajaju i prave paketić za nekog kome je isti potreban. Podstaknite dijete da zaradi novac “radeći” za Vas tako što će očistiti oprane tanjire ili očistiti snijeg pred vratima… a onda od tog novca (ukoliko je potrebno) i uz puno mašte napravite paketić. Naravno, kada poklonite paket, onda i svoje dijete častite nečim što će ga obradovati.

375853_2394643258352_1710003488_n
U Mostaru, na ušću Radobolje u Neretvu, pustili smo poruku u boci. Na njoj su stihovi kojima je Aleksa prvi put izjavio ljubav svojoj Anki. Na njoj je i njen odgovor….

Ideje koje se tiču duhovnosti:

55. Odvojte vrijeme za duhovne misli. Naučite jednu duhovnu pjesmu

56. Odlučite da ćete se ta dva dana moliti prije ručka. Gospoda se sjetimo tokom Božića, Vaskrsa ili na krsnoj slavi. Sjetimo Ga se i mimo praznika

57. Ne moramo ići u hram ili drugo sveto mjesto da bi pronašli Gospoda. Neka Vaš dom bude mjesto u kojem će Gospod rado da boravi.

1312CG2VTF-39222

58. Odlučite da ćete voljeti kišu i potrudite se da je i drugi vole

59. Ne zaboravite: “Ti moraš biti promjena koju želiš vidjeti u svijetu.”, Mahatma Gandi

60. Vodite ljubav i neka Vas ljubav vodi kroz vikend, svaki dan, čitav život….

Kada sam počela pisati ovaj rad nijesam ni vjerovala da će na kraju ispasti “60 ideja kako da provedete čitavu zimu kod kuće”. Nemojmo dozvoliti da nam je djeci dosadno na raspustima ili nama tokom vikenda. Još ovaj vikend uradimo nešto drugačije. Ako prihvatitite samo jednu ideju iz ovog članka, moj trud se isplatio! Uživajte i zabavljajte se!

.

 Pripremila:  Jelena Petrović

Ostavite komentar