Luka Maksimović – ime koje će biti u čitankama

Luka Maksimovic

Pročitajte pjesmu najmlađeg finaliste poetskog konkursa Plave zvijezde, na temu Obilje besplatnosti. Dječak sa svega 10 godina je napisao oko sedamdeset pjesama i četrdesetak priča. Kada mi je njegova mama poslala dječakovu biografiju, zastala sam nad svim nagradama koje je Luka dobio. Spisak svih nagrada je na četiri pune stranice (!), a Luka ima svega deset godina. Želim da Vam predstavim svestranog dječaka koji se zove Luka Maksimović.

Picture 182

 

Pesme i priče pišem od prvog razreda, od kad sam naučio da čitam i pišem. Osvojio sam mnogo nagrada, preko 60. U oko 20 zbornika sa raznih pesničkih festivala objavljene su moje priče i pesme.

Luka je učenik IV-3 razreda Osnovne škole Car Konstantin i Nišu. Osim što piše pjesme i priče, Luka voli igrice na računaru, ali i da čita. Njegova kućna biblioteka je već poprilično velika, a najviše se obraduje kada na poklon dobije knjigu.

Pišem o svemu što me okružuje, o porodici, školi, drugovima, drugarstvu, prirodi i očuvanju prirode, o tome da treba biti dobar i raditi dobre stvari. Svaka pesma je neka pouka, pa su i moje pesme pouka onima koji ih čitaju.

 Voli svoje dve mlađe sestre, bliznakinje Anastasiju i Antoniju, koje imaju dvije i po godine. Njima takođe posvećuje dosta slobodnog vremena i to ga raduje. Najveću podršku ima od mame, tate i bake.

Moji drugovi i učiteljica Nadica Đorđević su ponosni na moj rad i nagrade. Svaki put kad dobijem novu nagradu celo odeljenje mi udeli aplauz. Moj najbolji drug se svima hvali da je njegov drug Luka pesnik i to pravi.

 Odličan je učenik i dobar drug. Predsjednik je odeljenske zajednice. I dok drugi imaju problema sa matematikom.Luka je voli. Takmiči se svake godine iz ovog predmeta, a na takmičenjim osvaja nagrade. Želja mu je da postane pisac i arheolog.

Učiteljica je prva primetila da imam dar za pisanje i podstakla me da učestvujem na literarnim konkursima. Ona mi uvek objašnjava šta je dobro a šta ne u mom radu, objašnjava šta treba da popravim. Veoma sam joj zahvalan na tome. I moja mama je tu da me uputi kako da ispravno radim, jer se i ona bavi pisanjem.

220320123457

 

Voli putovanja i upoznavanje novih ljudi. Najviše se raduje kada se na putovanjima upoznaje sa dečjim piscima.

 

Najdraža mi je nagrada — osvojeno prvo mesto na Danima ćirilice u Bavaništu, maja ove godine, kao i poseta prestolonasledniku Karđorđeviću na Belom dvoru, koja je usledila. Zatim, za prvonagrađene učesnike u različitim oblastima. Draga mi je i posebna nagrada na Nevenovom festivalu dece pesnika u Savinom Selu, kao i prvo mesto za priču Narodne biblioteke u Somboru ’Golubić 2011‘, i na istom konkursu ove godine  osvojena druga nagrada, takođe za priču. Ja se nadam da ću se uvek baviti pisanjem. Voleo bih da moje priče i pesme budu u čitankama za učenike — a to se može i ostvariti jednog dana.

.

ХОЋУ ДА БУДЕМ ДЕТЕ

Одрасли имају велике бриге
Много се мрште сваког дана,
Деца не желе да буду тужна
Она би да остану насмејана.

Хоћу да будем увек дете
Без великих брига и туге
Хоћу да сви буду деца
Па да свако радостан буде.

Хоћу да се смејем живот цео
И играм се свега што пожелим
Хоћу да се са другом децом
Дечјим играма веселим..

Ја бих да читам дечје књиге
И дечје песме и приче да пишем,
Да имам другарица и другова пуно
И са њима дечји ваздух да дишем.

Одрасли стално нешто брину
Броје новац и плаћају рачуне
Хоћу да будем дете увек
Питам се да ли ме неко разуме.

Picture 284

Pjesma koju je Luka poslao na konkurs pod temom Obilje besplatnosti jeste:

 ЉУБАВ ЈЕ САМО РЕЧ
 
Љубав је само реч
То може да каже неко
Ко можда воли неког
Ко му је много далеко.
То може рећи неко
Ко нема две сестре мале
С којима је сваки дан
пун љубави и шале.
 
Љубав је само реч
То могу да кажу они
Који другове
У великом броју не броје
Па тако теше речима
Тужно срце своје.
 
Љубав је само реч
То никад нећу рећи ја,
Љубав је од речи много више
То је срећа што те воле мама и тата,
Љубав је и кад се у стану
са својим сестрама исти ваздух дише,
љубав је и срећа кад неко песме уме да пише
љубав је то и још много више.
 

[box style=”info”]Redakcija Plave zvijezde je izuzetno radosna što postoje djeca poput Luke. Želimo mu puno književnih poleta do najsjajnijih zvijezda. Nadam se da će nas obavijestiti kada se njegov rad nađe u čitanci. Voljeli bi da nas se sjeti… Luka, srećno i hvala Ti!!!! [/box]