Krnjo i Zelenko na poklon Vladici

0
5450

IMAG2884

Oni su Krnjo i Zelenko, zarobljeni topovi 9.marta 1835. Tada je probrana četa Ceklinjana izvršila napad na turski grad Žabljak Crnojevića. Pročitajte zanimljivu priču o dovitljivim Ceklinjanima kako ga oslobodiše.

Stubama do pobjede   

tvrdjava
Tvrđava Žabljak Crnojevića

Pavle Rovinski taj napad opisuje ovako:

„U tvrđavu kod žene Jusufa-age, dizdareva brata (dizdar-komandant, prim.aut.), dolazila je jedna Ceklinjanka da bi joj prodala ponešto. Tokom jedne posjete ona povede razgovor o tome koji je grad viši – Žabljak ili Riječki grad. Žena Jusufa-age spusti kroz prozor klupče konca i tako uze mjeru visine tvrđave Žabljaka i dade je Ceklinjanki da prema njemu izmjeri Riječki grad na Obodu. Prema toj mjeri Ceklinjani su posjekli najveću jasiku koju su mogli naći i napravili od nje stube. Na taj način plan je bio gotov. Za izvršenje plana odabrali su 12 ljudi pod vođstvom Kenja Stankova. Upute se lađom, naravno noću. Napravivši stube, nijesu proračunali da je mjera uzeta po vertikalnom pravcu, i kada su ih prislonili i malo iskosili, njihova visina je bila nedovoljna.“

D71_7231
Među svim istorijskim predmetima i stvarima u Biljardi, najveće oduševljenje su mi prilikom posljednje posjete izmamili ovi topovi. “Evo ih!”, uzviknula sam zaboravljajući na druge posjetioce, a kada me suprug začuđeno pogledao dodala sam sa istim oduševljenjem: “Krnjo i Zelenko!”

Ipak su ušli u utvrđenje i zauzeli gornji dio gradske tvrđave. Žabljak se tada nalazio nekoliko dana u rukama Crnogoraca, ali je ponovo vraćen Turcima na instistiranje inostranih konzula i po naređenju vladike Petra II (koji je nastojao da ostvari trajniji mir sa Osmanlijama). Tom prilikom su Crnogorci zaplijenili dva topa (Rovinski piše se da su Crnogorci topove nazvali Krnjo i Zelenko). Kada su iste donijeli na Cetinje, Petar II je izdao naredbu da se na njima ugraviraju natpisi kako bi ovaj podvig ostao u pamćenju pokoljenja.

U ovoj borbi 1835. podgrađe je skoro čitavo spaljeno, a oštećenja su pretrpjele i zidine utvrđenja. Nakon što su Turci ponovo zauzeli Žabljak izvršili su opravku tvrđave i podigli zidove za jedan metar.
Za Žabljak se borilo i u doba knjaza Danila. Crnogorska vojska je, opet pod vođstvom istog borca Kenja Stankova Jankovića, 1852.godine držala osvojeni grad više od mjesec dana. Velike su bile žrtve Crnogoraca u ovim borbama. I tako sve do 1878. godine otkada odlukama Berlinskog kongresa pripada Crnoj Gori.

Topovi su do 1916. godine stajali pred Cetinjskim manastirom kao uspomena na prvo osvajanje Žabljaka. Sada su u Biljardi na Cetinju.

Reportažu u cjelosti o Žabljaku Crnojevića možete pročitati >>>ovdje<<<

Prilog pripremila: Jelena Petrović

Ostavite komentar