Ono smo što jedemo

0
2011

12596111_10153946396908383_2061151462_nMarina Grubić iz Novog Sada se hrani niskomasnom, svježom hranom. Na svom sajtu i youtube kanalu nesebično nas uči kako da od potpuno svježe hrane napravimo pizzu, sendvič, rusku salatu… kao i jednostavne kolače ali i svečane torte sa nekoliko filova. Da ponovim: sve to od uglavnom svježeg voća i povrća. Pročitajte njen put ka zdravoj ishrani. Zašto ne jede luk, kako čuva namirnice, koliko vježba i još mnogo zanimljivih savjeta.

Trnovit put do bašte

10484768_10152914319448383_7517185513883379580_n
Marina Grubić

Marina Grubić u martu 2016.puni 31 godinu, a izgleda kao da je u dvadesetim. Rođena je u Novom Sadu i odrasla je na uobičajenoj mesnoj ishrani.

“Kada sam imala oko 6 godina, igrom slučaja videla sam kada su mog ljubimca zeku pretvorili u ručak. To me je mnogo pogodilo i tada sam shvatila da ne želim da učestvujem u takvom načinu ishrane.”

Sa svojih 19 godina postaje vegetarijanka (vegetarijanci ne jedu meso).

 

U svojoj 20-toj godini postaje  veganka (vegani ne jedu proizvode nastale od životinja: meso, mliječne proizvode, kao ni med).

Sa svojih 27 godina Marina prelazi na niskomasnu, svježu ishranu.

Na svom putu ka zdravoj ishrani napravila je mnogo grešaka, ili kako sama kaže: “Napravila sam sve greške koje postoje. Ali bukvalno.”

 

Namirnice koje Marina ne koristi, ili to slabo čini:

1044966_10151764359608383_1958605302_n
Marina: “Luk ne koristim jer je otrovan.”

Pripremajući se za ovaj intervju sa Marinom, pregledala sam sve njene priloge na vrlo sadržajnom sajtu koji sama redovno uređuje www.biljnaishrana.com. Prateći njene recepte, shvatila sam da postoje namirnice koje ne koristi, a savremenici ih i te kako preporučuju kao zdrave. Zato sam Marinu pitala zašto u njenim jelovnicima nema mjesta za luk, orašaste plodove, ali i pojedine vrste voća.

 • Zašto izbegavate citrusno voće? Na primjer, mislim da ni u jednom Vašem prilogu nijeste koristili limun, grejpfrut, pomorandžu.

Ne izbegavam ih generalno, mada ih ne koristim mnogo jer je obično kiselije nego što bi bilo da se bere zrelo. Ali da, koristim, obično limun u salati na primer, a pomoradže su odlične kada su zaista zrele, tada nisu kisele. Što se grejpfruta tiče, ne koristim ga jedino zato što mi je lično jako gorak i ne prija mi.

 • Ne koristite ni luk: bijeli, crni, praziluk, ali ni orašaste plodove. Zbog čega?

Luk ne koristim jer je otrovan – luk je prirodni anti-biotik – dakle, protiv – života. Sam miris luka nam nagoveštava da nam nije primamljiv, a samo to što izaziva suzenje očiju prilikom seckanja ukazuje na supstancu u luku čije isparavanje nadražuje naše ćelije. Šta mislite šta radi ćelijama digestivnog trakta ako čak i prilikom seckanja nadražuje oči?

Orašaste plodove koristim ponekad, ali ograničeno jer su teški za varenje.

.

Marina na putu ka zdravoj ishrani:

37973_449020328382_2028571_n
“Žitarice izazivaju zavisnost”
 • Kako je Vaša porodica prihvatila kada ste odlučili hraniti se svježom hranom? Posebno kada ste se suočili sa problemima koji su nastajali u početku iz neznanja, npr. bili ste blizu anoreksije.

Dobro pitanje. U početku su brinuli, zatim su mislili da je faza, pa su na kraju videli da uspeva, da sam našla pravi put. Anoreksija je bila kratka faza pre nego što sam saznala za sirovu ishranu i sirova ishrana mi je zapravo pomogla da se izborim sa anoreksijom i svim ostalim fazama u ishrani koje sam imala iz neznanja.

 • Da li je bilo teško u početku preći na svježu hranu? Da li su vas mamili neki proizvodi i kako ste uspjeli da odolite izazovu?

Za mene nije bilo teško zaista. Oduvek sam volela voće najviše, tako da sam se mnogo obradovala kada sam naišla na naučnu potporu i logične argumente za ishranu baziranu na voću. Poslednje sam ostavila žitarice i sećam se da mi je bilo teško da ih ostavim. Što nije čudo, jer žitarice izazivaju zavisnost.

 • Vi jedete niskomasnu svježu hranu. Na Vašem sajtu se može vidjeti prilog u kojem trudnica, a kasnije i majka koja doji svoju bebu jede isključivo svježu hranu. Kakva je Vaša krvna slika i da li imate problema sa virusima u ovim zimskim mjesecima?

Svaka čast na upućenosti i hvala vam što toliko dobro poznajte moj sajt. Zaista sam počastvovana (osmijeh).  Moja krvna slika je odlična, poslednji put sam je proverila u letu 2015. Ne, nemam problema sa virusima. (osmijeh)

.

Kako i da li čuvati namirnice:

12572968_933037106745388_9085994644811800382_n
O frižideru Marine i njenih prijatelja: “Naš frižider čak nije ni u struju uključen. Obično kupujemo zeleniš dovoljno za jedan dan, tako da ga ne skladištimo i tako nemamo potrebe za frižiderom koji nam služi kao ostava za voće. “
 • Koliko dugo je moguće držati pripremljene namirnice u frižideru?

Ja lično gotovo ništa ne pripremam unapred. Sveža hrana jeste poenta.

 • Da li pravite zimnicu i na koji način?

Ne, ne pravim. Ali, ja zime provodim u tropskim krajevima Jugo-istočne Azije.

 • Kako se zaštiti od prskanog voća? Ali ono što me takođe veoma zanima kod ovog pitanja jeste kako se čuvate od lubenica? Vidjela sam u jednom prilogu da dnevno pojedete lubenice toliko da se količina mjeri u kilogramima. Kako znate da je ona bez pesticida?

Navodno metoda potapanja voća u rastvor sode na oko 15 min, a zatim ispiranje, uklanja pesticide makar sa površine.

Ne znam da li je bez pesticida. (osmijeh)

 • Koliko vode popijete na dan, s obzirom da jedete mnogo svježe hrane? Da li se takvom ishranom smanjuje potreba za vodom?

Apsolutno se smanjuje potreba za vodom jer se ne dehidrira telo hranom koja nema vode. Lično, moje potrebe za vodom variraju naravno od nivoa fizičke aktivnosti i vremenskih prilika, ali obično popijem 1 – 2 čaše vode na dan.

.

Marinina fizička aktivnost:

 • Imate dosta svijetlu kosu a ne farbate se, da li je boja od sunca i koliko je ono važno za čovjeka?

Ovo je moja kosa od rođenja, ali da… naravno, kada sam više na Suncu onda je svetlija. Sunce je izvor života. Eto, toliko je važno. (osmijeh)

 • Na Vašem sajtu postoje brojni prilozi o fizičkoj aktivnosti. Koliko vremena je dnevno potrebno izdvojiti za nju?

Sama dužina treninga ništa ne govori ako se ne uzme u obzir intenzitet treninga. Za vežbanje treba izdvojiti onoliko koliko odgovara nivou fizičke spremnosti i potrebama neke osobe.

11224629_10153915059933383_4574563369420502854_n
Marina drži časove joge od 2014.godina, a vježba:”ah… otkad znam za sebe”
 • Kada čovjek počne da primjenjuje principe koje izlažete, nakon koliko vremena može da primjeti pozitivne promjene?

Vrlo je individualno. Zavisi od toga do koje mere i koliko dugo je telo bilo uništavano.

.

Pisana riječ uma punog žive hrane:

 • Ja sam gledala prilog o Vašem rokovniku, ali zamoliću Vas da za čitaoce Plave zvijezde objasnite na koji način Vi isti ispunjavate. Koliko je važno pozitivno razmišljanje pored ishrane i fizičke aktivnosti?

Hvala na pitanju i gledanju. Ovo je tema koja mi je posebno draga. Mi smo pre svega vibraciona tela i ono što nosimo unutra, ono što vibriramo, dakle naša osećanja koja se stvaraju pod uticajem naših misli i uverenja, je ono što živimo.

“Moj životni planer”, koji se može naručiti na mom sajtu, je, kako ja volim da opišem, “knjiga koju svako piše za sebe”. Ja lično volim da koristim pisanje za fokus moje pažnje. Odaberem temu koja je aktuelna u mom žvotu ili za koju bi volela da se poboljša i onda pišem priču na tu temu. Pišem priču koju želim da vidim manifestovanu. I tada kada imam priču koju mogu da pročitam, osećam sreću zbog sreće moje junakinje. I taj osećaj sreće je ono što manifestuje razloge za sreću u životu. Obično ljudi tragaju za srećom / ljubavi/ zdravljem/ blagostanjem… Ne… morate prvo verovati i osetiti sreću / ljubav/ zdravlje/ blagostanje da bi sreća/ ljubav/ zdravlje/ blagostanje došlo u vaš život.

1934396_10153904491293383_111113470912435245_n

 

 • Naišla sam na nekoliko vaših pjesama. Jedna od njih je Oda moru. Koliko je more i uopšte slana voda važna za našu kožu?

Zaista, zaista sam sada polaskana. Hvala vam! (osmijeh) Da, volim more. Morska voda je preporod za kožu, a slan vazduh mora oporavlja disajni sistem. Verujem da su svi koji bar jednom bili na moru iskusili ovaj “preporod”.

 • Da li zaista pišete poeziju? Podijelite sa Plavom zvijezdom svoju najnoviju pjesmu ili priču koja nadahnjuje, a koju ste sinoć zapisali u svom rokovniku.

Iako imam par pesama, moram da kažem da ja ne pišem poeziju. Bar ne namerno. Nijedna moja pesma nije bila napisana jer sam ja imala nameru da to uradim. Kada se divim nečemu ili mislim na nešto, onda ponekad mi “dođu” stihovi… I tako nastane neka pesma… Interesantno je da je obično jako dugo ni ne zapišem.

Podeliću jednu koja mi je draga i još je nigde nisam objavila. Dakle, za “Plavu zvezdu” premijerno. (osmijeh)

Kraljevski snovi

Stoji mladić na početku puta svog
Uplašen za život svoj, zapita šta će biti on

Zaigra vetar, zašušti lišće
I pred njim se stvore tri
Ružne za groš
Na metlama jašu po čitavu noć

“Ti ćeš biti kralj na putu svom”

Zaigra vetar, zašušti lišće
I nestadoše tri
Ružne za groš
Na metlama jašu po čitavu noć

A mladić srećan,
Jer da bude kralj mnogo mu se svide
Te zaskakuta veselo na putu svom

A na istom putu tom
Dobije on ponuda brdo

Da travicu kosi, krčag vode nosi

“Ne, ne, ja treba da budem kralj na putu svom”

Da na tabli piše, deci zadatke objašnjava

“Ne, ne, ja treba da budem kralj na putu svom”

Čak je i bračnu ponudu odbio, jer kako kaže on
“Ne, ne, ja treba da budem kralj na putu svom”

A vreme leti tika taka i dođa starac na kraj puta svog
Bez krune i prestola

Zaigra vetar, zašušti lišće
I pred njim se stvore tri
Ružne za groš
Na metlama jašu po čitavu noć

“Ti bi vrlo uspešno
Travicu kosio, krčag vode nosio
Tebe bi đaci najviše voleli
I srećnu bi porodicu imao
Dakle, bio bi kralj na putu svom
Ali eto, ti si to sve odbio”

12241301_10153797006893383_7113961768423642434_n
Marina: “Telo se očuva zdravim životnim stilom što podrazumeva: čistu ishranu, adekvatnu fizičku aktivnost, hidriranost i izlaganje suncu, dovoljno odmora i spavanja, izbegavanje stresa.”

Riječ “Plave zvijezde”:

I dok se u današnjici organizuju razne radionice za koje izdvajate novac da bi stekli znanje kako da spremite obrok sa svježom hranom, Marina to čini potpuno besplatno. Brzo, efikasno i što je najvažnije: sa namirnicama koje su dostupne na našem tržištu.

U jednoj emisiji novinarki je za ručak poslužila zdjelu grožđa.

Njeni obroci se mjere u kilogramima voća. Toliko je dosledna svježoj hrani, da je čak i njena novogodišnja jelka vrlo neobična.

Na njenom sajtu www.biljnaishrana.com pored savjeta o ishrani, vježbama koje su lagane i dostupne velikom broju ljudi, pored razgovora sa inspirativnim ljudima, Marina nudi i savjete o kozmetici: njega kose i kože na prirodan način.

Posebno mi je bilo zanimljivo predavanje na kojem Marina zagađenost organizma poredi sa prostorijom u koju se unosi smeće. Ukoliko unesemo kesu – ona se može brzo izbaciti. Ali ako počnemo da pretjerujemo sa nečistoćama, prostorija postaje zakrčena, odnosno naše tijelo bolesno. Rješenje: zaustaviti unošenje nečistoće.

Ako vam je hladno, Marina će vas odmah pitati: “Da li vježbate?”

Iskreno preporučujem sajt Marine Grubić, a Njoj lično se zahvaljujem na ovom zanimljivom razgovoru i želim sve najbolje na životnom putu.

 

Intervju uradila: Jelena Petrović

Ostavite komentar