Biblioteka na put oko svijeta

0
1534

moj stan u KotoruPročitajte prilog o privatnoj biblioteci koja je prešla put od Amerike do Podgorice i čitavih 7713 km. Imala je četiri hiljade (4 000) naslova. Povodom 23. aprila kada se proslavlja knjiga, donosim priču o fascinantnoj privatnoj biblioteci naše sugrađanke Patricie Pobrić.

Knjige na proputovanju

  • 10552625_10203777248783093_3253836537250426120_n Imala sam prilike da vidim Vašu privatnu biblioteku koju imate u svom stanu. Ali to nije obična biblioteka, jer ta gomila knjiga je prešla put od SAD do Podgorice! Koliko knjiga ste tada donijeli sa sobom, koliko su one tada zapravo prešle kilometara i na koji način ste to izveli?

O: Pri preseljenju iz SAD prenijeli smo oko 4000 knjiga, a ta kolekcija je putovala iz Boardmana, Ohaja u SAD do Kotora, a zatim jedan dio te kolekcije je došao zaPodgoricu i jedan je ostao u Kotoru. Prema google mapi, distance izmedju destinacija je 7713 km. Knijge, kao i čitavo pokućstvo stigle su kontejnerom.

.

  • Koliko otprilike sada ta biblioteka broji naslova i koja tematika je najviše zastupljena?

O: Trenutno je taj broj oko 2300, jer je posle razvoda polovina ostala bivšem mužu u Kotoru. Podijelili smo biblioteku po tematici. Primarno u svojoj biblioteci imam klasiku, zatim knjige o svojoj struci (vodjstvo, organizaciono vodjstvo, matematika, vojnoistorijska/strateška), i treća tematika je duhovni razvoj, holistika, konekcija sa prirodom, itd.

.

  • Jesu li knjige mahom pokloni prijatelja ili ste ih većinom sami kupovali?

O: Knjige sam većinom sama kupovala, po buvljacima, antikvarnicama i knjižarama, mada je veliki broj prikupljen od ljudi koji su htjeli da ih se riješe pa sam one koje su me interesovale zadržala. Posebno vrijedne su mi knjige koje je moj Sensei (učitelj goshin jutsua) meni poklonio, uglavnom vezane za budizam i hinduizam.

.

  • Kao žena Vas pitam, koliko je teško održavati sve te knjige?

O: Pa ja ih ne održavam, kad mi nešto treba, ili kad pripremam neki govor onda vršljam kroz njih, i tim prilikama malo ih prebrišem. Kao žena teško ih je seliti, to je problem.

.

  • Da li Vam se nekad čini da sve one imaju dušu i da na jedan nijem ali jasan način poručuju da žele da budu čitane i korišćene? Koliko Vas smiruje, među svim dnevnim obavezama koje imate, boravak u Vašoj biblioteci?

O: Za mene su knjige sastavni, aktivni dio života, tj. moj sopstveni razvoj je paralelan razvoju biblioteke. Paleta interesovanja se naravno mijenja sa godinama, ali često se vratim starom štivu. Teško je u dnevnim obavezama provesti vremena sa knjigom, to radim najčešće vikendom, noću kad ne mogu da spavam, ili tako u nekom mirnom vremenu. Smatram čitanje jednom vrstom liječenja, posebno poslije teških životnih situacija, recimo ljubavni raskidi. Sa knjigom se vratim sebi, skupim snagu, povratim pouzdanje, pretrpim bol i izađem iz svega jača i bolja.

.

  • Svaka knjiga je poput jednog svijeta za sebe. Patricia, da Vas neko zatvori danima u Vašoj kući, može li Vama ikada biti dosadno sa svim naslovima koje posjedujete?

O: Kao prvo, sa ili bez knjiga, meni nikad nije dosadno. Imam jako razvijenu maštu i kreativnost, velikim djelom zbog mojih knjiga. Trenutno, sama sa dvoje djece teško je da se mogu zatvoriti u kuću danima, ali kad ostarim nadam se da će biti dana za takvu relaksaciju i opuštanje. Sanjam o kućici na obali, ili kolibici u planini, da u nju premijestim čitavu kolekciju, i nema me. Mnogima to možda zvuči malo tužno ili čudno.

1604603_10202840957568825_816078976_n

Pripremila: Jelena Petrović

Ostavite komentar