Moda na crnogorskom dvoru

0
5144

55d51ef3-7174-431b-a2c7-4abab0765237-moda20avg-preview

Želim da vam pokažem kako su se naše dame nekada oblačile. Krajem avgusta 2015. je u Biljardi na Cetinju održana izložba odjevnih predmeta koje su se nosile na crnogorskom dvoru.

Elegancija na visokom nivou

haljina1

Autorke izložbe „Evropska moda na crnogorskom dvoru“ su bile Tatjana Jović, Maja Dragićević Roganović, Ljiljana Đurišić i Tatjana Rajković.

Na izložbi je prezentirana kolekcija odjeće iz fonda Muzeja kralja Nikole, koja kroz emancipovanost pojedinih članova vladarske porodice, oslikava kulturne prilike i društvene promjene u Crnoj Gori na prelazu iz XIX u XX vijek.

Najveći dio prezentirane kolekcije čine primjerci iz garderobe crnogorskih knjaginjica Ksenije i Vjere i snahâ, knjaginja Milice-Jute i Natalije – Lili, koje su slijedile evropsku modu. Svečane haljine iz  muzejske kolekcije odraz su njihovog suptilnog ukusa, visokog društvenog statusa i standarda, kao i svjedočanstvo modernog stila odijevanja u evropskim metropolama na početku XX vijeka. Haljine su nabavljane u modnim salonima “E. & G. Spitzer”,Christoph Drecoll, Jacques Doucet-a, Gustava Beer-a i Paul Poiret.

haljina 10.

Interesantni su i primjerci odjeće za “kostimirane” balove, kao i kompleti dnevne i putničke garderobe. Raskošniji komadi ove garderobe nabavljani su u renomiranim modnim kućama (G.&.E. Spitzer, Beer, Doucet, Nicaud & C-ie) i velikim trgovinama konfekcijske robe u inostranstvu – Laides Tailors, A. Gerf & A. Veys, Pariz, Maison Strom Schneider & C-ie Taiilleurs Scandinaves, Pariz, Nica; Grande magasine de la paix F. Gouder Monte Carlo, Mode e confezioni Rinaldine Nipote, Firenca, Tailleurs pour dames Old England Pariz; Laides blouse Harrods, London i Georgette Duelier, Pariz – šeširi).

D71_7218
Posebno mjesto u njihovom garderoberu  zauzimale su i razne vrste dnevnih i jutarnjih ogrtača, „noćne“ košulje, podsuknje, kombinezoni, bustini, korseti i gaće. Luksuzni primjerci ogrtača od satena prekrivenog tilom, velura postavljenog krznom, svile ili flanela, koji su  kupovani u velikim modnim salonima G. & E. Spitzer, Schostall  Beč i Gustav Beer, Pariz, Nica Monte – Carlo…

(Tekst je preuzet iz kataloga, a autor istog je i koautorka izložbe: Tatjana Jović, etnolog)………………..

haljina 2

haljina 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

haljina 3

haljina 9

haljina 5

haljina 6

haljina 7

haljina 12

haljina 11

haljina 4

D71_7206
Izložba je bila propraćena i fotografijama vladajuće porodice

D71_7214

D71_7191
detalj sa izložbe

Pripremila: Jelena Petrović

Ostavite komentar