Otvorena vrata Kraljevskog pozorišta

0
1766

WP_20151211_22_12_06_Pro

Do sada nijesam imala priliku i čast da posjetim Zetski dom na Cetinju, a onda mi je krajem novembra ponuđeno da u istom učestvujem u jednom zanimljivom projektu. Tada mi je rečeno: “Dramaturg Ljubomir Ðurković vodi radionice za pisanje jednočinki na temu Jelene Savojske….” Bila sam oduševljena a ovo je prilika da svi oni koji ne znaju za ovaj projekat – čuju i eventualno se priključe.

Građanin izašao iz pasivne publike

20151023_200957

Razgovor je napravljen sa PR Producentom Kraljevskog pozorišta Danijelom Radulović, inače organizatorkom radionica.

  • Poštovana Danijela, o kakvom je projektu riječ i koji je njegov cilj?

Radionica ”Jedan čin”, kao i radionice ”Kratki rezovi” i ”Kapital za djecu” koje se trenutno realizuju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, dio su velikog evropskog projekta ”EU Collective plays!”.

Ovaj projekat ima za cilj promociju “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati inovativnim i ekperimentalnim pozorišnim izvođenjima i produkcijama. Sve to će biti postignuto kroz promociju ideje o građanima Evrope u pozorištu, testirajući nove forme i oblike transnacionalne saradnje, kao i prikazivanjem predstava u odabranim evropskim pozorištima i festivalima, te kroz uključivanje publike u dijelu kreativnog procesa, naročito u dijelu radionica.

Upravo ta ideja uključivanja publike u jezgro stvaralačkog procesa jeste ono na šta se naslanjaju sve tri radionice, te se publici i građanima otvaraju vrata pozorišta, nudeći im ne samo pasivno posmatračko iskustvo, već iskustvo aktivnog prisustva i učešća u kreiranju određenih programskih sadržaja.

Sve tri radionice, iako su dio istog projekta, same po sebi su različite i usmjerene na posebne formate  – radionica ”Jedan čin”, pod mentorstvom dramskog pisca Ljubomira Đurkovića, bavi se pisanjem jednočinki, radionica ”Kratki rezovi” pod mentorstvom Ognjena Spahića se bavi pisanjem kratkih priča, a radionica ”Kapital za djecu” okuplja djecu sa Cetinja školskog uzrasta sa kojima kroz interaktivni rad i igru reditelj Petar Pejaković prolazi kroz proces rada na sceni i upoznavanja sa pozorištem.

Glavne teme svih radionica jesu Jelena Savojska, humanizam i kapitalizam. Iz toga naravno proizilaze i podteme kao što su djetinjstvo, rat, ljubav, brak, politika, društvo…

20151023_202154

  • Ko je organizator projekta, kada je njegova realizacija započeta i kada se isti završava?

Nosilac projekta je italijanski teatar Teatro Stabile delle Arti Medioevali-Societa Cooperativa.  “Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018” (“EU Collective plays!”) je projekat u kojem  Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja učestvuje kao jedini teatar iz Crne Gore uz još šest zemalja (Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Belgija, Norveška i Malta),  i koji je dobio na prošlogodišnjem konkursu Evropske Unije – Creative Europe, podršku za finansiranje najboljim i visoko standardnim umjetničkim idejama i projektima, u kategoriji  ‘Larger scale cooperation projects’.  Što se tiče posebno incijativa i radionica koje se realizuju u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, njihov idejni nosilac i organizator je umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Lidija Dedović.

Sami projekat traje do 2018.godine, dok su radionice već počele u oktobru i trajaće čitavu 2016.godinu. Svaka radionica će na kraju rezultirati posebnim umjetničkim produktom – pozorišnim projektom, izdavanjem knjige…

WP_20151211_20_22_32_Pro

  • Sljedeća radionica je zakazana 8.februara u Zetskom domu. Da li se mogu pridružiti novi članovi i kako to da urade?

Radionica ”Jedan čin” sa Ljubomirom Đurkovićem je zakazana za 8.februar u 19h, dok je radionica ”Kratki rezovi” sa Ognjenom Spahićem zakazana za 4.februar takođe u 19h.

Radionice su otvorenog tipa tako da se svi zainteresovani građani mogu priključiti. Ono što je bitno napomenuti jeste to da je radionica ”Jedan čin” sa Ljubomirom Đurkovićem koncipirana tako da se svi zainteresovani mogu uključiti istoj u smislu sugerisanja i davanja predloga pri pisanju jednočinki, donošenja materijala, spisa i dokumenata, diskutovanjem i razmjenom znanja i ideja…

Što se tiče radionice ”Kratki rezovi”, zatvorene su prijave za pisanje, a učesnici koji su se do sada prijavili, zajedno sa Ognjenom Spahićem i timom dramaturga, rade na kreiranju kratkih priča od kojih će na kraju najbolje biti selektovane i publikovane u knjizi. Dakle, odabrani učesnici će biti nagrađeni objavljivanjem priče kao i određenom finansijskom podrškom za kreativnost, a priča će se naći kao dio finalnog proizvoda, predstave, za kraj 2017. i 2018.godine. Što se tiče novih članova za ovu radionicu, oni svakako mogu prisustvovati istoj, a ukoliko se otvori i dodatni prostor, u dogovoru sa mentorom Ognjenom Spahićem, i učestvovati u samom pisanju.

  • Kako izgleda rad jedne radionice i koliko vremenski dugo traje (zbog onih koji tim povodom dolaze iz Podgorice ili drugog grada)?

Glavne odlike svih radionica jesu interaktivnost, te kreativna i produktivna komunikacija među učesnicima. Izuzetno nam je drago vidjeti koliko se sami građani interesuju i koliko ozbiljno pristupaju ovoj priči i akciji, jer oni su ti koji pokreću pitanja, nameću teme, preispituju dosadašnja saznanja, promišljaju o novim, a sve zajedno sa kreativnim timom Kraljevskog pozorišta.

Ovakva vrsta projekta jeste jedinstvena prilika u kojoj, kao što smo gore i pomenuli, građani izlaze iz okvira pasivnosti u odnosu prema pozorištu i ulaze u njega sa željom i mogućnošću da sami stvaraju i/ili učestvuju u stvaranju. Na kraju krajeva, radionice zavise od učesnika i izgledaju onako kako ih oni sami dožive i oblikuju.

Što se tiče trajanja radionica, ne postoji fiksni termin i sve zavisi i od samih učesnika, ali otprilike to je trajanje od 1.30h do 2.00h.

WP_20151211_20_17_00_Pro

  • Koliko radionica imate mjesečno i šta su obaveze onih koji prisustvuju?

Radionice se obično realizuju jednom mjesečno. Jedina obaveza onih koji prisustvuju jesu interesovanje i želja za učešćem, a sve ostalo dolazi samo po sebi.

  • Do kada se zainteresovani mogu prijaviti?

Posebne prijave ne postoje, kao ni rokovi. Svi građani se u bilo kojem trenutku mogu uključiti u rad radionica, ali ukoliko žele mogu poslati mail na zetskidom.mark@t-com.me, poslati nam poruku putem facebook stranice pozorišta, ili pak kontaktirati nas na broj telefona 041 230 525, ne bismo li ih dodali na spisak za sva dalja obavještenja o terminima radionica.

 

Uvijek imajmo na umu da smo u onoj novogodišnjoj noći poželjeli nešto novo i drugačije… Ovo je prilika za sve koji žele ovu godinu učiniti bogatijom za potpuno drugačije iskustvo. 

Pozorište nam otvara vrata i beskrajno hvala na tome!

 

Intervju uradila: Jelena Petrović
Fotografije: Kraljevsko pozorište

Ostavite komentar