Radionica Merjem ponovo osvaja

0
1730
izloženi nakit radionice

radionica MerjemTokom 12/13. oktobra u šoping mol-u Delta City u Podgorici se održava četvrti Bazar ručno rađenog nakita. Na istom sam prije godinu dana upoznala dvije sjajne djevojke, koje sa svojom mamom predstavljaju radionicu Merjem. O istoj smo pisali pod naslovom Život heklan umjetnošću a ovo je prilika da ponovo kontaktiramo radionicu i čujemo šta je novo što su uradile svojim prstima i šta je ono čime će se predstaviti na predstojećem Bazaru.

1371250_10153350671550511_139243683_n

.

 • Alma, kažite mi Vi približnije kakva se manifestacija održava ovog vikenda u Delti?

Kao što si i najavila, ovog vikenda će se u Delti održati četvrti po redu bazar ručno rađenog nakita. Radno vreme sajma je od 12-22h, oba dana. To će biti prilika da osim radionice Merjem svoje radove predstave i druge kreativne radionice.

 • Na istom Bazaru rukotvorina ste učestvovali i prošle godine, kada smo se i upoznale. Šta je ono što je radionica Merjem uradila u proteklih godinu dana?

U iščekivanju četvrtog bazara, u radionici Merjem smo se najviše bavili novim idejama po pitanju dizajna naših proizvoda. Želele smo da osmislimo nove detalje a da ne narušimo stil karakterističan za prepoznatljivost naše radionice. Koliko smo u tome uspele pokazaće se narednog vikenda u Delti.  

.

·       911839_10153350667685511_1649807791_n

 • Jeste li zadovoljni pripremljenim rukotvorinama?

Kako smo unele neke novitete, baš smo nestrpljive da vidimo i osetimo reakciju posetilaca bazara a naravno i ostalih izlagača jer volimo da delimo mišljenje o kreacijama koje izlaze iz naše radionice.

 • Koliko se vremena pripremate da bi se na ovakvom ili sličnom sajmu prikazali najbolje što možete?

Inspiracija nije uvek prisutna a kada postoji iz nje treba izvući najbolje. To je ono što daje čar našim proizvodima, tako da naše rukotvorine se stalno „dešavaju“. Svakako da su aktivnosti u radionici pojačane pred samo izlaganje, ali u principu najbolji komadi nastaju iz priču i šoljicu kafe. Svaki proizvod iz radionice je skup ideja svake od nas, i mislim da ćete sada shvatiti kako proizilazi ta jedinstvenost i prepoznatljivost komada nakita iz radionice Merjem.

1394852_10153350668395511_1077029885_n

 • Jeste li u međuvremenu, od prošlogodišnjeg Bazara u Delti, imali izlaganja svojih rukotvorina?

Nakon prošlogodišnjeg Bazara u Delti izlagale smo u Mall-u of Montenegro, u vreme novogodišnjih praznika. Komadi nakita koji nastaju u radionici su definitivno akcesoar pogodan za jesen i zimu, tako da su i naša izlaganja nakita najčešća u tom periodu.

U intervju-u urađenom u decembru 2012., radionica Merjem je od jedne pokidane i neupotrebljive ogrlice napravila dvije predivne. Za njih ne postoji problem, već zapravo u svakom problemu one vide izazov.Ponovo iznosim te dvije fotografije:

pokidana-ogrlica
>>> jedna pokidana ogrlica koja će u radionici Merjem postati… <<<

Konkretan primjer kako umješnom rukom od ništa može postati nešto i kako od običnog može nastati neobično.

radionica merjem 1
>>> … dvije predivne ogrlice, koje uz zimsku kombinaciju odijevanja daju pečat originalnosti <<<
 • Jeste li imali još takvih izazova, da od nečeg neupotrebljivog napravite drugačije i korisno?

Naravno da je bilo interesovanja. Međutim, zbog tekućih obaveza nismo u potpunosti mogle da se bavimo isključivo poslovima u radionici. Oformile smo stranicu na facebook-ovoj mreži i na taj način otpočeli svoju reklamu. Još uvek se interesovanje zadržalo na nekolicini posetilaca sa prethodnih bazara.

1376937_10153350671565511_1790496068_n

 • Alma, je li nekad teško biti kreativan i imati inspiraciju?

Neko ko se bavi ručnim radom ne može biti u situaciji da je stalno kreativan i da ima ideja. Zato neki komadi se otpočnu a potom završe nakon nekog vremena. Upravo je to ono što sam pomenula. Inspiracija kad dođe ne treba je pustiti a možete je održati na neko vreme konstantnim radom. Međutim, svima nama je vreme ključni faktor i najčešće nas ograničava, ali isto tako napominjem da je radionica deo porodičnog hobija koji nas opušta i uvek je tu da čini naše živote drugačijim i makar na tren izuzetim iz svakodnevnice.

1392654_10153350661005511_243346289_n

.

 • Koliko su naše dame zainteresovane za kupovinu heklanog nakita i da li ima i muške populacije koja Vas kontaktira da iz Vaše radionice izaberu poklon za svoje lepše polovine?

Interesovanja ima, ali isto tako smatram da nam nedostaje mogućnost što češćeg izlaganja. Za sada je najviše interesovanja pokrenuto kroz Deltine bazare ručno rađenog nakita. Takođe, postoji i određena izolovanost Crne Gore zbog nemogućnosti online prodaje zainteresovanim kupcima u inostranstvu. Naime, mogućnost on line prodaje postoji, ali je zbog navika Internet kupaca, on za nas otežan. Problem je što nas PayPal uporno ignoriše, a to znači da smo zakinuti za jedan ogroman broj kiljenata, koji imaju poverenja u njega i koji ne koriste druge sisteme plaćanja a koji su nama dostupni.

Heklani brkovi

Muška populacija nas najčešće kontaktira radi poklona svojim lepšim polovinama. Kako sam pomenula neke novosti među proizvodima, neverovatno traženi su bili heklani brkovi.

·

 • Ovo sam Vas pitala i prošle godine a sad me interesuje ima li nešto novo po ovom pitanju. Naime, da li ste nailazili na djevojke/žene zainteresovane da nauče heklanje i da li bi radionica Merjem mogla sebe da vidi i u tom poslu?

Bilo je pomena od strane jedne NVO da se uradi projekat koji će obuhvatati između ostalog i časove heklanja za decu u osnovnim školama. Za sada je to ostalo na ideji, a što se nas tiče uvek smo raspoložene da tu ručnu radinost podelimo sa svima koji žele više da znaju o načinu izrade.

1388581_10153350671520511_462291241_n

.

 • Koliko inače radionica Merjem postoji i stvara?

Kada govorimo o ručnom radu, mi se oduvek time bavimo, ali početkom 2011. godine smo odlučile da to uobličimo i damo naziv “Radionica Merjem”.

 • Da li, pritisnute svakodnevnim obavezama, imate vremena uraditi i nešto od garderobe? Još se sjećam šala iz Vaše radionice koji ste imali na sebi kada smo radile prošlogodišnji intervju, a koji se tokom vremena provedenom u razgovoru našao u nekoliko odjevnih kombinacija. Je l’ imate vremena za stvaranje i takvih neobičnih a funkcionalnih stvari?

Kao što sam i ranije rekla, vreme je ključni faktor koji nas, zbog svakodnevnih obaveza, ograničava. Međutim, za kreaciju nikad nije kasno. Kad god postoji interesovanje uvek je praćeno time da komad nakita odgovara određenoj odevnoj kombinaciji. Najčešće te neobične a funkcionalne stvari budu deo našeg odevanja a kako su prepoznatljive to uglavnom bude dobra reklama za dalje porudžbine. 

·        1373004_10153350668385511_485427690_n

 • Alma, koliko bi se uopše isplatilo da pletete jedan takav šal, uzimajući u obzir cijenu materijala i količinu vremena i truda koji uložite u taj rad? A opet sa druge strane, da li taj šal koji stvorite vlastitim rukama, trudom i znanjem koje je Vama baka prenijela, uopšte može imati cijenu?

Ručni rad definitivno nema cenu. Pošto smo se odlučili da radove iz radionice stavimo na prodaju, želja nam je da ih kupuje neko ko prepoznaje vrednost u našim radovima, neko ko želi poseban poklon.

U prošlom intervju-u sa radionicom Merjem sam pomenula da je i moja baka umjela da plete i hekla, i to toliko lijepo i umješno da je mojoj mami, a svojoj snahi, sašila vjenčanicu. Ta ista haljina, koja se mogla nositi i u drugim svečanim prilikama, je osvojila prvu nagradu na jednoj od novogodišnjih večeri 80-tih godina. Ovom, kao i pričom o radionici Merjem, iznova podstičem sve mlade djevojke da “iskoriste” znanje svojih baka. Jednog dana će im biti iskreno zahvalne.

1381033_10153350668335511_572202919_n

.

 • Kao što rekoh, baka Vas je naučila heklanju, Vas i Vašu sestru. Možda tada i nijeste znale koliko radosti dobijate time, ali koliko Vam sada znači, kada bake više nema, njeno znanje, volja i trud koji Vam je poklonila želeći da prenese na Vas majstorstva heklanja i pletenja?

Nijedan komad nakita nije urađen a da nismo pomislile na nju ili je spomenule tokom rada na nakitu. Uvek se setim nekih dosetki na račun njenog majstorstva i toga šta bi rekla kada bi videla čega se sve nismo dohvatile kad god bi radile na pripremi izložbe. Mada sigurna sam da ona to zna jer je ona uvek prisutna kroz naše radove. Uostalom radionica nosi naziv po njenom imenu.

Alma i Seada Veliu su obične/neobične djevojke. Žive i stvaraju u Podgorici, vole šarenilo, bicikle, putovanja… i od skoro fotografiju. Iz tog raloga, fotografije koje su ispratile ovaj razgovor, su nastale iz umješnosti Radionice Merjem.

 Jelena Petrović

Ostavite komentar