Šarene Krpenke iz radionice mame i ćerke

0
4401

Lutke u raznim bojama, sa vezenim očima i kosom od vunice, nastaju u maloj radionici Jelene i Svetlane Simić. Kada sam kontaktirala Jelenu da napravimo osvrt na njen divni rad rekla mi je da je zapravo njihov dom mala radionica. Pripremala se istovremeno za dvije predstave Gradskog pozorišta, a dok smo završile ovaj prilog jednu sam i odgledala (toplo preporučujem malu dobru vješticu Šo iz lutkarske predstave za djecu i odrasle “Na ivici neba”).

Jelena Simić sa svojim lutkama iz Lutkarnice Krpenka

Lutke koje radi u svojoj lutkarnici su punjene sintetičkom vatom. Sva garderobica se skida i može da se pere. Dimenzija svih lutaka(dužina) je oko 40-45 cm.

Jelena Simić je glumica. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. Branimira Popovića. Članica je ansambla Gradskog pozorišta i baletske trupe Ballo.

Jelenine lutke

Jelena, kako ste došli na ideju da se bavite ovim poslom?
Od malena sam voljela da šijem jer sam gledala mamu kako to radi i zamolila je da me nauči. Dugo godina nakon toga mašina nije radila, a onda ju je mama prije 2-3 godine popravila i poklonila mi je. Tada sam došla na ideju da počnem sa izradom lutaka. Obje bake su takođe bile vješte kad je u pitanju ručni rad – naročito pletenje i vez, mama i tetka takodje, pa na to gledam kao na neku vrstu dragog i dragocjenog nasljedja. Jako volim i cijenim ručni rad, jer ne podrazumijeva samo vještinu izrade, već i ljubav, kreativnost, strpljene.

Jelena kao Piniokio

Jedna od mnogih slika koje pamtimo iz knjiga našeg djetinjstva je majstor Đepeto koji u svojoj radionici stvara svoje drvene junake. Dom vaše majke u kojem radite svoje lutke zamišljam takođe kao mjesto puno krpica i vunice, boja i ideja. Jesam li u pravu da je tako?
Sticajem okolnosti moja primarna profesija je gluma pa sam imala sreću i zadovoljstvo da igram upravo Đepetovog Pinokia u Gradskom pozorištu (kaže mi nasmijana). Jeste, kutak u našem domu rezervisan za izradu Krpenki je pun vunice, materijala, dugmića, trakica… Često nam prijateljice poklone zanimljive materijale i detalje. Moram da pomenem meni najdražu veliku pošiljku od Rajne Tošić iz Herceg Novog jer sam zahvaljujući njoj naslijedila toliko zanimljivih detalja koje je godinama sakupljala i odlučila da mi pokloni za Krpenke.
Volim kad kroz Krpenke recikliram neki drag komad garderobe koji se više ne nosi. Na taj način dobije novi život.

Jelena Simić u ulozi Pionika

Moje i djetinjstvo mojih drugarice obilježile su ovakve lutke. Koliko ih vole nove generacije?
S obzirom na to koliko smo ih do sad napravile izgleda da ih jako vole. Nisu samo nove genercije u pitanju, naručuju ih i stariji, vjerujem da se ljudima dopada to što mogu da naruče lutku kakvu žele – može se izabrati boja kose, očiju, garderoba… često se dešava da nam pošalju fotografiju, a da se mi potrudimo da lutka ili lutak liče na onoga kome su namijenjeni.

“Svaka lutka kad je završena dobija zagrljaj i poljubac prije nego napusti naš dom.”

Da li postoje lokacije u gradu na kojima se mogu vidjeti već urađene lutke?
Da, Krpenke možete upoznati na dva mjesta u Podgorici, u predivnom butiku Škatula (ul.Karađorđeva, preko puta Vlade), kao i na štandu sjajnog Lofta design store-a u Delti. Krpenke imaju tu čast da su na oba mjesta izložene među brojnim drugim autentičnim komadima nakita, garderobe i ostalih malih i velikih umjetničkih djela i rukotvorina. Toplo preporučujem svima da posjete obje radnje, neće se pokajati.

Kako doći do Krpenke? Koliko je potrebno sačekati na izradu i dostavu?
Porudžbine primamo preko facebook stranice Lutkarnica Krpenka i instagram profila krpenka. Za izradu je uglavnom potrebno 2-3 dana, nekada i manje ako nismo u velikoj gužvi. Dostavu vršimo na teritoriji Podgorice, a za druge gradove po dogovoru, uglavnom se pošalje po nekome od prijatelja/poznanika ili po kurirskoj službi.

“Vjerujem da se ljudima dopada to što mogu da naruče lutku kakvu žele – može se izabrati boja kose, očiju, garderoba…”

Jelena, moram još i ovo da Vas pitam: jeste li srećni kada radite lutke, pa da se onda može reći i da su u Vaše lutke utkane najfinije i veselije emocije?
Mama i ja lutke izradjujemo sa puno ljubavi i radosti, to je naše zajedničko vrijeme za kreativan rad uz kafu, čaj, razgovor i prijatnu muziku. Moguće je da igračke nastale u takvoj atmosferi nose to sa sobom. Svaka lutka kad je završena dobija zagrljaj i poljubac prije nego napusti naš dom. Mnogo ljudi nam je reklo da djeca koja su ih dobila na poklon čak i spavaju sa njima jer su mekane i nježne, pravo društvo za lijep i miran san, kao i za radost igre.

Naposljetku, želim da vam fotografijom pokažem još malo ovih neobičnih a divnih lutki:

Prilog uradila i toplo preporučuje Krpenke Jelena Petrović

Ostavite komentar