Ljubav na prvi pogled

Prvi susret Petrarke i Laure

Pročitajte: na današnji dan se rodila ljubav jednog pjesnika. Na današnji dan je ista i preminula 21. godinu kasnije. Ko je bio Frančesko Petrarka, a ko njegova Laura? Da li su se ikada sastali i da li je bilo mogućnosti za to? Šta bi Jovan Dučić rekao na tu ljubav? Gdje i zašto želim poći i da li je moguće biti nečija “posmrtna ljubavnica”? 

Avinjon je grad u južnoj Francuskoj i zanimljiv je da je dugo vremena, umjesto Rima, bio sjedište poglavara Rimokatoličke Crkve. Iz ovog grada je vladalo čak sedam papa, a pjesnik o kojem pišem danas je kao zreo čovjek radio u administraciji papskog dvora.

U gradu Avinjonu i njegovoj crkvi posvećenoj Svetoj Klari, na današnji dan se rodila i ljubav jednog pjesnika.

Portrait Of Laura- Petrarch'S Beloved

 

Frančesko Petrarka je italijanski pjesnik srednjeg vijeka. Kažu da je baš na današnji dan 6. aprila, u pomenutoj crkvi, ugledao lijepu Lauru i zaljubio se. Ljubav prema toj ženi, udatoj već dvije godine, ga je nadahnula u tolikoj mjeri da Petrarkini stihovi posvećeni njoj spadaju među najljepše stranice italijanske i svjetske književnosti.

“Neka je blažen dan, mesec i doba,
Godina, čas i trenut, ono vreme
I lepi onaj kraj i mesto gde me
Zgodiše oka dva, sputaše oba…”

 

Tog dana je rođena ljubav, nikada uzvraćena. Ali zanimljivo je da je tog istog dana, 21 godinu kasnije, i umrla.

Naime, Laura je svom suprugu, trgovcu tkaninama, rodila devetoro djece. Pjesnika nikada nije upoznala niti mu uzvratila ljubav, a preminula je baš tog istog 6. aprila, 21. godinu nakon njihovog prvog susreta. “Tada se Frančesko nalazio u Veroni i saznao je za tužnu istinu tek 19.maja i to iz pisma jednog od svojih prijatelja.”

.

petrarchcoverI blažene sve hartije gde pišem
U slavu njenu, i misao moja
Koja je njena i ničija više.

 

Mnogi kritičari su mišljenja da je Laura zapravo izmišljen lik, pjesnikova potreba da i on ima svoju muzu poput svojih poetskih prethodnika. Izučavajući godinama poeziju i život Dantea Aligijerija, apsolutno dijelim mišljenje pomenutih kritičara. Uostalom, Dante je Petrarki uvijek bio “trn u oku”. Bio mu je prethodnik, a Petrarka je oštro i otvoreno negodovao zbog poštovanja i slave koja se ovom pripisivala.

 

 

Jovan Dučić bi ljubav Frančeska i Petrarke objasnio svojim stihovima:

.

Od mog priviđenja ti si cela tkana,
tvoj plašt sunčani od mog sna ispreden.
Ti beše misao moja očarana,
simbol svih taština, porazan i leden.
A ti ne postojiš, nit’ si postojala.
Rođena u mojoj tišini i čami,
na Suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo – stvorili smo sami.

,

Kako god da bilo, Laura ostaje skrivena u legendi koju je oko nje stvorio pjesnik. “I za nas nije nije važno da znamo da li je ona odista postojala kao živo biće, jer postoji kao stvarni lik koji je rodila poezija i živjeće toliko dugo koliko i nježna ljubavna lirika Frančeska Petrarke.”

Posmrtna ljubavnica

Susret Dantea i Beatrice

Susret Dantea i Beatrice

Nikada nijesam bila u Avinjonu. Uostalom, nikada nijesam bila ni u Raveni, a želim… I da obiđem grob pjesnika koji je imao 42 godine a pisao najženije ljubavne stihove. Pri tome bih obukla bijelu haljinu kakvu je imala i njegova Beatriče pri prvom njihovom susretu i da ponesem crvenu ružu na čijim laticama je “živjela” u njegovom Raju Božanstvene komedije

 

Napomena: Ako ste nekada bili u crkvi Svete Klare u Avinjonu ili na grobu Dantea Aligijerija u Raveni, pošaljite nam svoje fotografije do 15. maja. Najljepše ćemo objaviti u reportaži koja je u pripremi. Plava zvijezda ne može stići svuda, ali može stići do svakoga. Pišite nam!

Jelena Aleksić- Petrović

Ostavite komentar

%d bloggers like this: