Džepna maramica kao dio stila

Budem zahvalna kada se moje sagovornice sjete mene kada zaokruže neki posao. U ovom tekstu je lijepo podsjećanje na modni detalj čiji šarm ne prolazi...

3
2577

Sa Radom Krivokapić Radonjić sam se u toku kovid epidemije 2021.godine srela u Podgorici kada smo razgovarale o njenoj reviji “Svijet bez sukoba”. Od tada smo ostale u povremenom kontaktu, provjeravajući dokle je stigla organizacija izložbe koja podrazumijeva mušku i žensku zajedničku nošnju svijeta.

Logo za zajedničku narodnu nošnju

U pripremi izložbe, svakodnevnom radu sa klijentima i svim obavezama koje prate ženu i majku četvoro djece, Rada Krivokapić Radonjić mi je krajem 2022.godine poslala da pročitam njenu knjigu “Odijevanje”. Knjiga je namijenjena muškarcima i ženama, a sadrži pravila o modnim detaljima, kako posložiti boje da cjelokupna slika bude koloristički skladna, šta obući u skladu sa građom tijela, šta obavezno imati u svom plakaru… Posebno mi je bilo zanimljivo nekoliko postulata u knjizi koji su me podsjetili na likove iz literature koju poštujem.

Džepna maramica ispred svega

Na Radinoj listi modnih detalja za muškarce – a prije svilenog šala, naočara, parfema, cipela i kaiša, našla se – džepna maramica.

Kada bi Milorad Pavić, svjetski prozni književnik preminuo 2009. godine, odlazio na put, njegova supruga bi njegovu džepnu maramicu natopila parfemom koji bi Milorad tada koristio. Držala ju je u drvenoj kutiji od njegovih cigara zajedno sa pismima i rukopisom … Uveče pred spavanje, Jasmina bi prinosila maramicu licu i “udisala taj miris brzo kao utjehu. Miris kao prisustvo. Kao naknada za neprisustvo. Kao surogat prisustva.”

Par citata iz knjige “Odijevanje”:

Odijevajte se da budete zapamćeni, a ne primjećeni.”

Moda je pravilo oblačenja koje preovladava u datom trenutku. Nastala je onog trenutka kada je čovjek prvi put na sebi stavio nešto drugačiji odjevni predmet od ostalih i time drugima poslao signal svoje različitosti.

Stil je trajniji i širi pojam od mode. Stil je karakteristična ili značajna forma odijevanja koja egzistira nezavisno od mode, lični izbor koji se oslanja na ukus i
individualnost tako da svaka osoba razvija svoj lični stil, modni identitet. Asocira na umjerenost i sklad. Ništa suvišno i sve bitno. Stil je specifičan način izražavanja umjetnosti.”

Da li ste se ikada zapitali koji odjevni predmet ima najveću moć? Ima crvena pelerina.”

Zahvaljujem Radi i njenom timu na poslatoj knjizi i željno iščekujem susret kada ćemo predstaviti realizaciju izložbe o kojoj smo razgovarale.

iz kolekcije “Svijet bez sukoba”

Link ka Radinoj oficijelnoj stranici je ovdje
Link ka Radinom i mom razgovoru iz 2021, ovdje.

Jelena Petrović, januar 2023.

3 KOMENTARA

Ostavite komentar