Ne kupujem, ja radije stvaram umetnost!

0
1741

svetlana-todorovic-slika-450x380-pxPjesma Svetlane Todorović iz Beograda je tokom proljećnog poetskog konkursa Plave zvijezde bila medju deset najboljih. Tada smo predstavljajući Njene radove zapisali: “Njeno interesovanje jeste umjetnost. Zato je stvara i u tom stvaranju postoji svom svagom umjetničke duše. U njenom Postojanju ne postoji nešto što ne može.” Nedavno je objavila i elektronsku knjigu U snu i na javi i ona je povod da ponovo pišemo o “ženi koja živi i bori se za umjetnost”.

Svetlana1
Svetlana Todorović

 

 

Ona piše: “Spremna sam da rušim i proširujem svoje  granice čak i po cenu neuspeha”. Poezijom nadahnjuje: “Reci sebi, uvek hoću, zaboravi ne mogu i neću. Samo reci kao želju. Hoću! I…“. Ili pak stihom podsjeća šta sve može onaj ko smije i želi!

Vjeruje, da je Venera na rođenju obilato darovala svojim darovima. Voli sklad i ljepotu i uživa u osjećaju harmonije, opuštenosti i smirenosti. Njena djeca i djeca sa kojom radi više od trideset godina joj vraćaju vjeru u ljude.

Svetlana ne prestaje da stvara. Nedavno je objavila i elektronsku knjigu i ona je povod da ponovo pišemo o “ženi koja živi i bori se za umjetnost”. Uz to Plava zvijezda predstavlja i još nekoliko njenih radova koje pravi sopstvenim rukama stvorenim za lijepo.

.

.

u-snu-i-na-javi

 

  • Gospođo Svetlana, objavili ste svoju elektronsku knjigu poezije pod naslovom “U snu i na javi”. Kažite mi iz kog vremenskog perioda su predstavljene pjesme.

Pesme koje su objavljene u ovoj elektronskoj knjizi su pesme nastale tokom prethodne tri godine. Pesme iz ranijeg perioda su skupljene i objavljene u knjizi ”Na granici pola veka” koja je kao autorsko izdanje objavljena 2010 god.

Ovo su pesme koje su nastajale u periodu posle objavljivanje ove ranije knjige. Na žalost nisam u mogućnosti da nove pesme objavim u formatu knjige. Elektronska knjiga je jedini način kako mogu objaviti svoje pesme široj javnosti. U elektronskoj knjizi su i pesme koje sam pisala za učešće na raznim konkursima na zadatu temu. One se ne uklapaju u ciklus pesama pod naslovom ”U snu i na javi”. Ipak sam ih uvrstila  u knjigu jer mi se čine dobre. Mišljenja sam, da trebam i njih prikupiti i objaviti na jednom mestu. Tako sam i njih uklopila u ovu zbirku.

Svetlaninu knjigu u elektronskom formatu možete preuzeti >>> O V D J E <<<

Svetlana je od marta, kada je bila finalista Plave zvijezde, napisala nekoliko pjesama koje su postigle značajne rezultate i koje su objavljene u nekoliko zajedničkih zbirki.

Svetlana5

  • Predstavljajući Vašu poeziju nakon proljećnog konkursa, imali smo prilike vidjeti i nekoliko radova kojima takođe ispunjavate svoje slobodno vrijeme. Ispričajte nam o njima.

Osim pisanja pesama pokušala sam da se ogledam u pisanju kratkih tekstova. Imam nešto malo radova. Pisanje proze mi ne pričinjava zadovoljstvo kao pisanje poezije. Ponekad nemam strpljenja a ni vremena koliko treba za rad na jednoj priči. Sa njima i nisam nešto posle zadovoljna. Pesme uglavnom napišem u jednom dahu i njihovo stvaranje mi pričinjava veliko zadovoljstvo.

Svetlana6

 

Pero nekada volim da zamenim četkicom i bojama i drugim materijalima. Za crtanje sam oduvek imala talenat kome nikada nisam pridavala značaj. U radu sa decom jedna od osnovnih aktivnosti je crtanje, seckanje, lepljenje i stvaranje lepih stvari. Crtanje mi se samo nametnulo i uspelo toliko da opstane i kada mi nije ni padalo na pamet. Sada u dokolici i s’ vremena na vreme uzmem da nešto uradim. Ponekad je to više primenjena umetnost kao što su čestitke, podmetači za čaše, obeleživači stranica u knjigama i po neka slika. Sve mi je to kao neka razbi-briga.

Moja ljubav je pisanje poezije sa kojom sam počela ozbiljno da se bavim kada su se za to stvorili uslovi. To je bilo kada su deca odrasla i moja uloga majke prema njima se svela na minimum. Tada sam dobila puno slobodnog vremena koje ispunjavam stvarima koje volim. 

Mesec

Svetlana2

 

  • Kažu da nas ushićenje povezuje sa Svetim duhom. Kakav je za Vas osjećaj stvarati umjetnost?

Stvarati umetnost, za onoga ko ima osećaj za nju, je vrlo jednostavno, lako i ispunjavajuće. Lepe stvari uvek možete da kupite i da se  njima okružite. Stvarati svojom rukom, gledati kako dobija svoj oblik i postaje nešto lepo ispunjava zadovoljstvom i radošću koja se ne može osetiti kada se umetnost kupi.

Svetlana3

 

 

Ponekad imam osećaj kao što je Tesla govorio da mi ideje same dolaze negde iz kosmosa, iz jedinstvenog centra u univerzumu. Pre toga, kada sam ja to htela one nisu bile u mojoj glavi. Došle su kada su one ili neka viša sila htela, nezavisno od mene i moje volje. Kada započnem da pišem pesmu nikada ne znam šta ću napisati, kako će pesma izgledati i kako će se završiti. Samo odnekuda izvire, ima svoj tok i mesto gde se uliva. I ne znam odakle sve to. Tako je bar to kod mene. To je predivan osećaj koji ne umem da opišem rečima.

 

 

Za kraj ovog predstavljanja, prenosimo i Svetlaninu pjesmu Svemir, koja se Plavoj zvijezdi posebno dopada:

SVEMIR

U ovoj mojoj blesavoj glavi
ceo je jedan svemir stao.
Pomalo od želja, pomalo od snova,
a puno od ljubavi i mašte je stvoren.
Ka njemu težim, u njega bežim
kad osetim da ne mogu vazduh udahnuti,
kad me nešto u grudima oko srca steže.

Čini mi se, sve je to od tvoje blizine,
od pogleda i osmeha vragolastog.
Ne znam, ali slutim, i sva zadrhtim od zime
da si, kao i svemir, samo san od želja izatkan.
A možda i nisam sve to snila?
Možda si anđeo iz moga svemira Suncem obasjan
što mi snove pretvara u javu.

  • Stranica kojom je Plava zvijezda predstavila Svetlanu Todorović u martu 2013., kao finalistu poetskog konkursa “Obilje besplatnosti” možete pročitati >>> O V D J E <<<<

Jelena Aleksić- Petrović

Ostavite komentar