Podgorička gimnazija slavi rođendan

0
5123

ca5d86096e7874d68491ef14ac078f22

Kada je otvorena podgorička gimnazija, njene fotografije tokom gradnje. Ko je bio Slobodan Škerović.

Dan škole, 18.februar

“Današnja impozantna zgrada Gimnazije “Slobodan Škerović” otvorena je i u njoj škola počela da radi 1931.godine. Nije poznat njen projektant (navodno se radilo o tipskom projektu za više škola u Kraljevini SHS), a ostalo je zapisano tek da je “preduzimač bio inženjer Andori.” (iz knjige Podgorički toponimi i znamenja, Danilo Burzan)

Gimnazijauizgradnji
Gimnazija u izgradnji

Ko je bio Slobodan Škerović ?

Rođen na Cetinju 1913. godine, Slobodan Škerović se još kao učenik Gimnazije u Podgorici priključio naprednoj crnogorskoj omladini. Obrazovan, a uz to prisan i iskren drug, ubrzo je među svojim vršnjacima postao rječit agitator marksističke teorije i revolucionarnih ideja.

Slobodan je pisao razne prigodne programe, letke, sarađivao u ilegalnoj štampi. Okušao se i u poeziji. Koliko je dosad poznato, objavio je svega dvije pjesme, i to u srednjoškolskom almanahu Novi dani  1931. godine.

Gimnazija (1)

 

Nažalost, o njegovoj saradnji u ilegalnoj štampi nema dovoljno podataka. Arhive su mahom uništene, pa je danas, i za one koji su ostali živi, teško utvrditi šta su sve ilegalno radili i pisali.

Slobodan se kasnije orijentisao na proučavanje komunističke doktrine, naročito od kada je otišao na studije u Prag.

Krajem školske 1932/33. godine protjeran je iz Čekoslovačke “kao opasan ljevičar”. Po povratku iz Praga, studirao je prava i radio u skojevskoj organizaciji u Beogradu. Godinu dana po povratku, u junu 1934. godine, uhapšen je u Beogradu kao član CK SKOJ-a i sa grupom drugova osuđen na četiri godine robije. Kaznu je izdržao u Sremskoj Mitrovici.

Pošto je izdržao kaznu, 1938. godine Slobodan Škerović je nastavio studije na Pravnom fakultetu u Beogradu. Često je dolazio u Podgoricu, gdje je bio savjetodavni član Komisije SKOJ-a pri Pokrajinskom komitetu.

Kasarnasagimnazijomupozadinirazgled
Kasarna sa gimnazijom u pozadini

Učestvovao je u demonstracijama koje je organizovao Mjesni komitet KP u Podgorici, zbog čega je bio izveden na sud u Beogradu, ali je usljed nedostatka dokaza oslobođen optužbe.

Uoči ustanka 1941. godine Slobodan se nalazio na političkom radu u okupiranom Beogradu. Prilikom jedne racije, okupatorska policija ga je uhapsila, pa je 17. jula 1941. godine strijeljan na Banjici.

Podgorička gimnazija, proslavljajući 18. februar kao Dan škole, s osobitim poštovanjem evocira uspomene na ličnost Slobodana Škerovića.

(o Slobodanu Škeroviću preuzeto sa sajta Gimnazije)

405435_398102503577142_1567108320_n
Gimnazija danas

Pripremila: Jelena Petrović

Ostavite komentar