“Praznici su tu da bismo u njima uživali, a ne robovali im”

0
397

“Ankete, bar one zvanične, govore da se skoro 70% stanovništva žali da baš nije uživalo u novogodišnjim praznicima…”

Ove priče Isidore Bjelice sjetila sam se tokom novogodišnje noći, dok smo porodica i ja u mirnoj uobičajenoj svečanosti proveli opuštenu noć.
Ovako je ona pisala o ovim praznicima…

“U ranim dvadesetima sam iz bunta znala da pišem po celu noć dok su drugi slavili. Sedela sam i lupala u mašinu odevena u roze penjoar sa flašom šampanjca pored mene i ta perverzija totalnog nesklada sa civilizacijom u ekstazi mi je naročito prijala. Znala sam da pišem do šest ujutru, dok i zadnji pijani gosti ne padnu na ulici. Onda kad sam rešila da se kao student provodim po beogradskim žurkama, uvek bih zaglavila sa upalom jajnika od hodanja u štiklama i mini haljini po snegu i minusu. Štikle su nestajale u snegu, šarape pucale na šiblju, nigde prevoza. Ni taksija ni busa…

E, onda sam dobila prvu bebu pa sam novogodišnju noć dočekivala u ormaru ili toaletu skrivajući bebu od rikošeta i pucnjave iz mitraljeza, pištolja i svih drugih oruđa i oruđja kojim su moji sugrađani poneseni muzikom i pićem mahali…

Tek prošle godine shvatila sam da je svaka moja Nova godina bila super i da sam sve ove godine bila nepravedno kritična prema tim smešnim proslavama. .. I ona kada sam kao tinejdžerka lutala ulicama sa svojim zgodnim pankerom, i ona koju sam provela pišuću roman i sve one koje sam provela zaljubljena ili odljubljena, tužna ili besna, vesela ili u totalnom bedaku… Pa čak i ona pre dve godine kada sam provela u krevetu održavajući drugu trudnoću….

U tim prazničnim danima bude uvek bar jedan dobar film i kolač… Nova sjajna kugla, sitan poklon, mamina salata i nežan pogled.
Tako sam shvatila da je Nova godina kao “mlada” od koje svi previše očekuju i onda se sve tako loše zavši… A ako ne očekuješ ama baš ništa, onda možeš da otkriješ svašta… Možda je tajna ovih praznika da se provedu u krevetu i da se ne kuva ama baš ništa… Da se tri dana sluša muzika ili čita uzbudljiv roman… Možda će šetnja psa ujutru doneti više romanse, nego provog trideset prvog… Dakle, praznici su tu da bismo mi u njima uživali, a ne robovali im…”

***

Naposljetku postavljam fotografiju iz mog razgovora sa Dimitrijem Bjelicom. Bio je to naš susret u avgustu 2021., a razgovor smo vodili u Isidorinoj sobi na moru. Naslov intervjua na mom sajtu plavazvijezda je “Bila je bolja od mene”

Jelena Petrović, januar 2023.

Ostavite komentar