Virpazar – Karuč, Radost među lotosima

0
2441

Pročitajte: reportažu o krstarenju Skadarskim jezrom. Zahvaljujemo se planinaru Planinarskog kluba Gorice i Nacionalnom parku Skadarsko jezero u kojem je naš planinar zaposlen. Organizovao nam je mnogo pozitivne energije kojom je htio da nas ugosti. I uspio je.

Brodić koji može da primi 50 putnika je najvećim dijelom bio ispunjen planinarima Planinarskog kluba «Gorica».

Prekrasno krstarenje smo započeli u Virpazaru, a onda vožnjom stigli na Vranjinu. Vodič nam je organizovao posjetu Centru za posjetioce.

Centar je otvorilo Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore u junu 2006. godine i predstavlja centralni informativni centar crnogorskih nacionalnih parkova. Izložbeni prostor u Centru podijeljen je u četiri cjeline koje sadrže prirodne i kulturne specifičnosti iz četiri nacionalna parka.

etno soba u Centru za posjetioce

U Centru su reljefi nacionalnih parkova, maketa crkve Sv. Đorđa koja se nalazi u kanjonu Tare, kao i maketa objekata na katunu. Sve navedeno je uradio istaknuti planinar našeg kluba Pavle Bandović.

Centar za posjetioce posjeduje i paleontološku zbirku organizama koji su egzistirali na terenima Nacionalnih parkova Lovćen i Skadarsko jezero. Zbirka fosila poput školjki i puževa je starosti i do 10 miliona godina.

Djeca su posebno bila oduševljena prepariranim životinjama. Fotografisala su se uz prepariranog vuka, pelikana, prepariranu lisicu, divokozu, kao i brojne ptice. U produžetku ove prostorije je etno soba, uređena u autentičnom duhu crnogorske kuće.

U Centru se mogu organizovati audio i video prezentacije.

Otvaranje ovog zajedničkog centra za sve nacionalne parkove bio je podstrek za otvaranje Centara u svakom nacionalnom parku posebno, kao i otvaranje tematskih centara u Rijeci Crnojevića i Murićima. Tako na Rijeci Crnojevića postoji Centar posvećen ribarstvu i plovidbi što predstavlja specifičnosti ovog mjesta, dok je Centar u Murićima posvećen maslinarstvu.

Cijena ulaznice u Centar za posjetioce na Vranjini je 3 eura.

Pogled na Lesendro

 Od Centra za posjetioce smo brodićem prošli ispod mosta pokraj Lesendra. Tvđava je danas na polustrvu, ali je do izgradnje željezničke pruge bila na ostrvu.

Kažu da je tu naš Vladika Petar II Petrović Njegoš napisao neke od svojih najznačajnih stihova. Volio je ovo mjesto, a nakon što su ga, zajedno sa Vranjinom, zauzeli Turci ostala je u narodu izreka: «Izgore ka’  vladika za Vranjinom i Lesendrom.». Čak se i u dalekom Torontu čulo za ovu tvđavu, gdje postoji vrlo otmen restoran sa njenim imenom. 

Kroz zelene kapi Skadarskog jezera prošli smo i ostrva Velika i Mala Čakovica, Kamenik, Liponjak, Galići, a onda pored Andrijske gore i stazu koja vodi ka Rijeci Crnojevića te se Bazagurskom maticom uputili ka Karuču. Tu, kraj Prevlake, je 1942. godine potopljen putnički parobrod «Skenderbeg» koji je 1924. godine kupljen za održavanje putničko teretnog saobraćaja na relaciji Rijeka Crnojevića-Skadar. Kažu da se i danas parobrod nalazi u dobrom stanju na dubini od 11 metara, a isti se vidi kada nivo jezera opadne.

Karuč je staro ribarsko mjesto, sa mirisom istorije, uživanja i ribe.

Opet sam osvojila, nažalost zapušteni, ljetnjikovac Svetog Petra Cetinjskog i sa iskrenim oduševljenjem uživala u prekrasnom pogledu sa njega.

pogled sa Karuča

Nijesmo imali vremena da probamo riblju čorbu u obližnjem restoranu, ali to ćemo svakako učiniti već sljedećeg puta.

Karuč

Sljedeći put ću i dohvatiti jedan lotosov cvijet. Među svim lokvanjima i zelenišem, on je zaista nešto posebno. Možda zato što još uvijek pamtim djelić iz romana Ljiljana Habjanović Đurović koja piše:  «Iz bare raste lotos. Cvet koji je simbol čistote, simbol ponovnog rađanja i duhovnog procvata. Pokušajte da odgajite lotosov cvet u sebi. I pustite ga da procveta.»

pogled na ljetnjikovac Sv. Petra Cetinjskog
pogled na ljetnjikovac Sv. Petra Cetinjskog

Od Karuča smo se vratili istim putem nazad u Virpazar.

Na Skadarskom jezeru se tog dana održao prvi Festival prirode i kulture pod motom „Bliže prirodi i kulturi“. Vjerovatno je i to bio razlog što je tog dana Virpazar bio prepun posjetioca.

Na ovom krstarenju smo upoznali najmanji dio čari Skadarskog jezera. Ali, kako bi rekao kineski filozof Lao-Ce: «Putovanje od hiljadu milja počine jednim korakom». Ovo je bio tek prvi korak.

Tekst i fotografije:  Jelena Aleksić-Petrović
Objavljeno:  Pobjeda, 28.jun 2008. god.

Ostavite komentar