Rada Krivokapić Radonjić – “Svijet bez sukoba” u zajedničkoj nošnji

Onda kada je epidemiološka situacija u zemlji i regionu bila vrlo loša, radovalo me što pratim rad moje današnje sagovornice.

26
6074

Kontaktirala me modna kreatorka i stilistkinja Rada Krivokapić Radonjić želeći da me uputi u projekat na kojem trenutno radi. U pitanju je ozbiljan rad na osmišljavanju, izradi i predstavljanju muške i ženske zajedničke narodne nošnje svijeta. Krivokapić Radonjić sa ovom pričom još nije izašla u medije i zato mi je dodatna čast da prva donesem informaciju o ovom projektu koji je u završnoj fazi realizacije. 

Rada Krivokapić Radonjić i Jelena Petrović u Podgorici

Gospođo Rado, koristimo da se vidimo u Podgorici gdje ste došli da bi sredili papirologiju oko projekta na kojem radite. Shvatam da u vremenu kada naginjemo podjelama, Vi imate priču koja zapravo ujedinjuje cijeli svijet. Ispričajte mi o čemu se zapravo radi.
Modna revija pod nazivom “Svijet bez sukoba” je kolekcija usmjerena na mir i slogu. Ne moramo se voljeti, ali se moramo poštovati. Shodno tome, u aprilu 2019. otpočela sam sa osmišljavanjem modela koji su simbol elegancije, klasike i bezvremenskog stila. Ovom modnom revijom biće predstavljena dva noviteta u svijetu – Kovilm i Zentivns.
Kovilm je već priznat i registrovan pod novim modnim detaljem u svijetu, dok Zentivns predstavlja projekat zajedničke narodne nošnje svih država svijeta čiji proces registracije se trenutno odvija.
Na reviji će biti predstavljen model dvije haljine u jednoj. Riječ je o modelu koji je prilagodljiv za sve prilike, bilo da se radi o dnevnim ili noćnim izlascima. Zatim odjevni predmeti za poslovni stil koji nikada ne izlaze iz mode, broš paun i školska uniforma.

Za Vaš projekat Kovilm sam čula do sada, ali molim Vas da mi kažete za projekat zajedničke narodne nošnje svih država. Čime ste bili inspirisani da bi imali hrabrost da realizujete svoju ideju?
Imala sam priliku da obavljam stručnu praksu kod svjetski poznatog modnog kreatora Đorđa Armanija. Na praksi sam stekla znanje o konceptu izrade narodne nošnje. Već tada sam imala u planu da u pravom trenutku tokom svoje karijere realizujem izuzetno zahtjevan projekat zajedničke narodne nošnje.

Za izradu i predstavljanje takvog projekta, modni kreator mora proučiti više oblasti počev od tradicije, istorije, geografije, umjetnosti, ne zanemarivši cjelokupan izgled, frizuru, šminku, držanje i pokret modela. U svemu tome treba naći zajedničke niti, ali i balans. Zato moju sagovornicu pitam:

Koliko dubiozno ste morali pristupiti ovome? A onda mi kažite i kako napraviti dizajn a da on bude u skladu sa temom koju obrađujete a prepoznatljiv, drugačiji i privlačan?
S obzirom na to da imam kompletno znanje praćeno stečenim praktičnim vještinama, čekala sam pogodan trenutak za realizaciju dugoočekivanog projekta zajedničke narodne nošnje.
Svoja razmišljanja sam pretvorila u kreacije uz uvaženo razmišljanje mojih mentora.

U najavi sam rekla da je ovo jedinstveni projekat? Da li je bilo do sada pokušaja da se realizuje takav ili sličan poduhvat u svijetu?
Da. Par kreatora u svijetu su pokusavali sličan projekat, ali nisu uspjeli da ga realizuju.

Zbog čega, znate li razlog? Da li zbog složenosti cijelog posla ili drugih razloga?
Razlog neuspjelog realizovanja sličnog projekta je neprihvaćen odabir materijala i djelova kroja, što je onemogućilo registraciju projekta.

Da biste odradili nošnju koja bi povezala cijeli svijet, vi morate da poznajete i materijale, krojenje, šivenje, tkanje… Mene je zadivilo da imate svoje dvije knjige „Odijevanje“ i „Krojenje i šivenje“ što znači da ipak i te kako znate o čemu govorite i šta radite. Kakvi materijali dolaze u obzir u ovom projektu, kako ćete sve to realizovati?
Upravo tako. U izradi zajedničke narodne nošnje u sastavu materijala su zabranjene dvije vrste materijala. Postoji još zabrana prilikom njene izrade sto će se saznati nakon njenog predstavljanja na modnoj reviji “Svijet bez sukoba”.

Koliko imate pomoći i podrške u svom radu, jer vjerujem da morate iza sebe imati jak tim. Uostalom i svi naši razgovori i pripreme za ovaj susret su išli preko Vaše asistentkinje.
Projekat “Svijet bez sukoba” je zaista veliki projekat, do sada najveći i najteži na kojem radim od aprila 2019. godine, a planiram ga veći period života.
Zbog registracije i ostale administracije se projekat nije mogao brže uraditi. Saradnici su se rasporedili u odnosu na njihove najviše kvalitete kako bi projektu doprinijeli najbolje.

Rada Krivokapić Radonjić u svom Kotoru gdje je u planira i da svoje fotografije izloži u galeriji Starog grada. Fotografije bi predstavile Radino odrastanje, školovanje, praksu u Milanu, susrete sa najvećim svjetskim kreatorima…

“Trudim se da svaki odjevni predmet koji kreiram bude vrijedan nošenja”

Vi ste se školovali za to što danas radite. Završili ste specijalizaciju u Beogradu po Pariskom sistemu, doktorirali modni dizajn, a praksu ste odradili u Milanu i to kod najpoznatijih svjetskih kreatora. Šta je ono što ste naučili u radu sa najboljim svjetskim kreatorima a onda to znanje prenijeli na Vaše projekte? Šta je to njima važno, a što nijeste imali prilike čuti i vidjeti kod nas?
Privilegija je kad vam se u vašoj struci pruži mogućnost da praksu obavljate kod najboljih u tom poslu, kod najboljih u čitavom svijetu. Ja sam imala to neprocjenjivo iskustvo. Giorgio Armani kod kojeg sam obavljala stručnu praksu u generaciji 96/97. , me je upoznao sa još par najboljih svjetskih kreatora gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje. Armani kao i Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld a kasnije i Roberto Cavalli dali su mi dragocjene savjete o najvažnijim detaljima u ovom poslu i stvarima koje nikako ne treba da radim.
Naravno i tokom školovanja u Beogradu sam stekla kompletno teorijsko znanje koje je bilo uslov pohađanja stručne prakse kod najboljih svjetskih kreatora.

Da li i danas uvažavate i koristite njihove preporuke?
Ono što me je na stručnoj praksi u Milanu naučio Giorgio Armani radim na kolekciji za modnu reviju “Svijet bez sukoba”, dok ću u dva sledeća projekta nakon održavanja revije uvažiti preporuke ostalih svjetskih kreatora sa prakse iz Milana.

Da li je teško biti različit i iskoračiti u odnosu na druge kreatore?
Nije teško kada imate stečeno znanje.

Umjetnik koji stvara voli kada svoje djelo vidi da se koristi, čita, gleda, proučava… Kakav je osjećaj za kreatora kada znate da se neki Vaš model nosi, da je na nekoj ženi i da je uveseljava?
Trudim se da svaki odjevni predmet koji kreiram bude vrijedan nošenja. Veliki tim ljudi radi na prodaji mojih odjevnih predmeta i svi oni su prodaju mojih modela uvrstili u prodaju sa ostalim kreatorima. Posebnu zahvalnost o kojoj do sada nisam govorila, a koju sam uvijek željela dodijeliti je Vladu Bašanoviću i Jeleni Laketić koji su najbolji među najboljima u timu. Ima divnih priča na tu temu i to je najljepši dio posla.

Razglednica Kotora sa Radinim citatom: “Izdrži dok drugi odustaju. Neuspjeh ne može da se nosi sa istrajnošću.”

“Kolekcionar sam bezvremenskih društvenih vrijednosti”

Da li i inače volite sve ono što je lijepo? Ja polazim od toga da modni kreatori vole lijepo počev od malih stvari i šoljica u kuhinji do velikih i krucijalnih. Kakva je situacija kod Vas?
Volim da do izražaja dođe kvalitet koji je utemeljen na udobnosti i prijatnosti.

Našla sam podatak da posjedujete majstorsko pismo. Šta to znači, objasnite mi kao laiku u ovoj oblasti?
Majstorsko pismo je dokaz da posjedujem kompletno teorijsko i praktično iskustvo i sposobnost prenošenja znanja na druge.

Postoje žene koje vole leptir mašne. Ja umjesto njih vezujem maramu koja izgleda kao leptir mašna i to volim. Vi ste napravili odjevni predmet koji je kombinacija kravate i leptir mašne. Zove se kovilm. Objasnite mi ovaj naziv jer se nijesam snašla zašto baš on.
S obzirom na to da kovilm predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir mašnu, uvrstila sam njihova početna slova u nazivu novog modnog detalja i tako je nastala riječ kovilm. Ono predstavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika.
Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence.

Kovilm – preoblikovana kravata i leptir mašna

U svakom projektu je važna poruka, a sada će biti aktuelan Vaš projekat o zajedničkoj nošnji svijeta. Kojom porukom ste vodili sebe kroz rad?
Kolekcionar sam bezvremenskih društvenih vrijednosti i većinu stečenih i urođenih principa sam predstavila u svom radu.

Znam da je projekat u završnoj fazi realizacije, kakav je dalji plan? 
U toku su pregovori o izboru manekena za predstavljanje ženske i muške zajedničke narodne nošnje koji će biti predstavljeni na modnoj reviji “Svijet bez sukoba”.

I naposljetku, moram da vas pitam i ujedno izrazim zahvalnost: zašto ste baš moj portal izabrali da podijelite ovu lijepu priču, jer Vi sa njom nijeste još izašli ni u jednim medijima? Iskreno vam zahvaljujem na tome!
Svojim saradnicima sam rekla da je najbolje da ovu novost o zajedničkoj narodnoj nošnji svijeta prvo objavimo na Vašem cijenjenom portalu i nakon mog obrazloženja su se složili sa mojim predlogom.

Intervju uradila: Jelena Petrović
Podgorica, april, 2021.

Zvanični sajt modne kreatorke i stilistkinje Rade Krivokapić Radonjić

26 KOMENTARA

  1. Armani, Gianni Versace, Valentino, Lagerfeld, Roberto Cavalli odlican izbor za strucnu praksu, logicno je da ima znanje.

  2. Mislim da je maksimalno profesionalno odrađen intervju, svaka čast i Jeleni i Radi. Obije imate znanje u svojim branšama.

    • Ja poznajem njene prve dve cerke, one su odrasle, ne znam ove mladje? Radu licno ne poznajem, ali sam uvek lepe reci slusala o njoj, no primetih da su joj cerke mnogo skromne i dobre. Zanima me Rada, a i ovo dvoje mladjih, volela bih da se upoznamo ovo leto?

  3. Pratim Radu i njen rad neko vrijeme, prvi put sam za nju čuo prije desetak godina od majke. Opravdava svo vrijeme i sva očekivanja sa moje strane. Takođe, vidim da se lagano pojavljuje u medije sa uvijek kvalitetnim novostima, a ne stalno, dosadno i skandalozno kao što to mnogi rade. Bravo?

  4. Portal sam uocila citajuci intervju sa Radom, Jelena genijalna ideja o projektu 100 zena, zaista zene uz koje se raste, bravo Jelena, Rada je prava licnost za ovaj projekat, a moram priznati i ostale zene! ?

    • Ja sam vidio Jelenu u Podgorici, divna obrazovana žena. Radu nisam imao prilike sresti, ali sam čuo sve najbolje o njoj

Ostavite komentar