Kreativni “Put umjetnika”

Preporuka za knjigu, ljeto 2019. Zbog nje sam naučila kombinovati akorde na gitari, bila na najboljem porodičnom kampovanju i napisala svoju najkreativniju priču. Divan je taj "Put umjetnika"...

0
3262

Godinu dana je otkako sam dobila preporuku za knjigu Put umjetnika, autorke Džulije Kamerun. (Zašto staviti po strani podatak da sam za knjigu čula od moje prijateljice Vanje Tomović, na čemu sam joj i ove godine zahvalna).

Na knjigu sam čekala 24h dok ne stigne jedini primjerak u Podgoricu iz nikšićke knjižare, a onda… desile su se predivnih 12 sedmica.

Šta je “Put umjetnika”

Knjiga je podijeljena u sedmicama i čitalac se obavezuje da će pratiti uputstva koja podrazumijevaju tri zadatka:

  • pisati jutarnje stranice svakog jutra,
  • jednom nedeljno izaći sa sobom na kreativni sastanak i
  • jednom nedeljno riješiti po desetak zadataka autorke koje su za mene bili veoma inspirativni (npr. napisati pismo sebi danas iz vizure djevojčice od 8 godina ili napisati pismo sebi koja ima 80 godina (na šta obratiti pažnju u tim godinama, kakav/kakvav bi trebalo biti… sjećam se i crtanja tzv. životnih kolača, istraživanja nove hrane, kupovanja novih biljkica…)

Moje iskustvo je bilo takvo da mi je u 95% jutara bilo dosadno da počnem pisati jutarnje stranice. Ali avaj, obavezala sam pred sobom i nijesam htjela da prekršim obećanje.

Moje iskustvo sa knjigom

Dakle, u 95% slučajeva bilo mi je dosadno početi, a onda se skoro svaki put dešavalo nešto nevjerovatno: nakon nekoliko dosadnih rečenica o tome kako treba rašiti/pokupiti veš i napraviti voćni sok za porodicu počele bi da naviru zanimljivije i kreativnije rečenice, dok se na posljetku ne bi desio pravi bum u mojoj glavi i čitavi spiskovi ideja, planova, realizacija. Sjećam se da se nekoliko najdivnijih ideja za ljeto 2018. iznjedrilo baš pisajući te jutarnje stranice (u tom periodu kupila sam akustičnu gitaru, doduše polovnu ali savršeno očuvanu i počela sama da učim prateći lekcije na youtube-u, sjećam se porodičnog kampovanja na plaži, inspirativne priča o igračkama koju ću Vam takođe prenijeti… )
Zvuči, znam da zvuči dosadno, ali ja preporučujem da probate.

Rezime: knjiga je puna kreativnih ideja i iskreno je preporučujem za ovo ljeto.

Ja sam uzela ponovo da odradim svojih 12 sedmica, ali ove godine jačim tempom (to vam je kao npr. ako sam prošle godine trčala maraton na 5 km, ove godine moram pokušati na 10. Maratone ne trčim, to sam ostavila za period kada napunim 40 godina, ali kreacija i realizacija ideja čekaju taj jači tempo baš kao za duži maraton.)

Rekoh li: knjigu Put umjetnika, autorke Džulije Kamerun iskreno preporučujem za ovo ljeto.

Mahom su podvučene sve stranice kojima se često vraćam. Zbog toga se moj suprug nikako ne snalazi čitajući je jer mu moja podvlačenja ometaju pažnju na njemu bitnim rečenicama. Čini mi se da ova knjiga može pripadati samo jednoj osobi.

Jelena Petrović

Ostavite komentar