Ljeto je. Izađi napolje

Ljeto je i prilika da se smijemo, volimo, čitamo, podijelimo a ostanemo cijeli... napolju! Šta čitate ovog ljeta i gdje?

0
2791

U šumama… čovek skida breme godina, kao zmija košuljicu, i koje god da je životne dobi, uvek ponovo biva dete. U šumama je večita mladost… U šumi vraćamo se razumi i veri… “ (Prevela Milica Mint)

To su stihovi čovjeka kojeg čitam ovih dana. Dobila sam njegovu knjigu na poklon od žene koju su takođe radovali njegovi redovi. Knjiga je stigla iz Pule, sa svim mirisima mora i udomila se kod mene. A sada je ljeto.

Skoro sam napisala i ja par stihova koje mi se uklapaju u ovu priču:

“Stihove treba
čitati vani
da svaki glas pusti korijen u tlo
i naraste u stablo puno riječi…
Budi onaj koji sije. ”

Onda odlučih da ću čitavu knjigu Volt Vitmana, “Vlati trave” pročitati baš vani…

“Stvaraj”

A dok je radio na prvom izdanju zbirke pjesama, Volt Vitman je na svom pisaćem stolu držao naljepnicu na kojoj je pisalo: stvaraj.

Kada je knjiga izašla, na koricama je pisao samo naslov, bez imena autora. Vitman nije želio da bude kao drugi pjesnici i zato mu nije bilo važno ime na koricama knjige, već kvalitet njegovog djela.

A zašto trava? Kritičari su to opisali riječima da je “trava demokratska biljka koja raste svuda, ne bira sebi društvo, ne postavlja uslove…”

 

Ispravi se, da bliži si zvijezdama

Tvrđava Kašćel, Lastovo, Rupi i jaHodala sam vani kada sam smislila slogan koji prati moj blog: “Ispravi se, da bliži si zvijezdama”. A da bi bili ispod zvijezda, izađimo napolje. Ljeto je.

Tokom maja sam poklonila sebi drugu knjigu Rupi Kaur i bila ponosna što sam sa njom u rancu stizala na razne destinacije čitajući je. Svaki put kad bih se našla na nekoj novoj lokaciji pročitala bih po neku pjesmu iz nje i ispod upisala datum i mjesto čitanja. I tako smo Rupi i ja ispele najvisočiji vrh na ostrvu Lastovo, hodale do svetionika Struga, tvrđave Kašćel, budile se u Dubrovniku… Probajte isto sa vašom omiljenom knjigom ovog ljeta.

Prije par dana, pred početak ljeta, u svom rokovniku zapisah:

Šta čitaš ovog ljeta
i među koje trave?
U hladovini kojeg
drveta?
Kuda ti bose noge
u apostolkama hodaju
i ispod koje boje šešira
sanjaš velike snove?

Ideja za sve, za ljeto 2019: izaberite i pročitajte knjigu u hladovini drveta, pod suncobranom, u planini ili pod svijetlom ručne lampe ispod zvijezda.Tokom zime neka vam pogled na tu knjigu budi najdivnije uspomene. Pošaljite mi šta čitate (jelena@plavazvijezda.com)…

 

Jelena Petrović

Ostavite komentar