Napravi pauzu i…

2
1841

IMG_20150312_171128… pročitaj… Da bi pročitali ovu priču potreban vam je MINUT. Ja sam je nedavno čitala kolegama u kancelariji  i svi smo se nasmijali. Čikam vas da uradite isto, uostalom petak je.

.

ZNAMENJE VREMENA – Anton Pavlovič Čehov

U salonu sa svijetloplavim tapetama mladić je izjavljivao ljubav djevojci.

Mladić prijatnog izgleda klečao je na koljenu pred mladim djevojkom i kleo se.

  • Ne mogu živjeti bez vas, draga moja! Kunem vam se! – jedva je disao – Otkad sam vas vidio, izgubio sam mir! Draga moja, recite mi… recite… Da, ili ne?

Djevojka je otvorila ustašca da odgovori, ali u tom trenu navratima se pojavila glava njenog brata.

  • Lili, dođi na trenutak! – kazao je brat.
  • Šta hoćeš? – pitala je Lili brata kad je izašla.
  • Izvini, draga moja, što sam vam smetao, ali… ja sam ti brat i moja je sveta dužnost da te upozorim… Budi opreznija s ovim gospodinom. Drži jezik za zube… Čuvaj se da ne kažeš nešto što ne treba.
  • Ali on me prosi!
  • To je tvoja stvar… izjavi mu ljubav, udaj se za njega, ali za milog boga, budi oprezna… Ja znam tog tipa. Podlac velikog stila! Ako samo nešto kažeš, odmah će dostaviti…
  • Mersi Maks… Ja to nijesam znala!

Djevojka se vratila u salon. Odgovorila je mladiću – „da“, ljubila se sa njim, grlila se, klela se, ali je bila oprezna: razgovarala je samo o ljubavi!

(kraj)

***

Sjutra bi trebalo da vratim sabrana djela Antona Pavloviča Čehova u biblioteku i zato je iznova listam. Svaka priča me podsjeća na drugačiji trenutak i mjesto: jednu sam pročitala pored rijeke, drugu u parku, treću u kancelariji… Par njih sam pročitala u hodniku poslovne zgrade dok sam čekala supruga da dođe po mene nakon radnog vremena, jednu sam čitala kolegama, nekoliko njih i dok sam uspavljivala bebu…

Čikam vas da uzmete istu ili sličnu knjigu (sa kratkim pričama). Čitajte ih uvijek na različitim mjestima, a kada dođe vrijeme da knjigu vratite u biblioteku biće vam posebno draga… Mirisaće na trave parkova, sunce pored rijeka, kolege koje se raduju… Među listove ispresujte i jedan cvijet. I sve to, ostavite u biblioteku za novog čitaoca.

I eto vam nešto novo…

Budite uvijek drugačiji od drugih,

Jelena Petrović

2 KOMENTARA

  1. Hvala za izazov! lijepo je pročitati ovu kratku novelu na današnji dan. U Sloveniji je 14. mart dan kada se iskazuje ljubav djevojkama i zove se po sv.Gregoru Gregorjevo tj. dan kada se počinju ptice ženiti.Sunčani pozdrav iz Ljubljane 🙂

Ostavite komentar