Rezeda Valeeva: “U Crnoj Gori sam kao kod kuće”

0
288

Te večeri je u našem KIC-u “Budo Tomović” imala solistički koncert Rezeda Valeeva. Lako je išla s jednog djela na drugo, publika je aplaudirala, a kada se program završio po drugi put i ona se po drugi put poklonila, mi smo nastavili sjedjeti. Uporno sjedjeti. Pomalo se komešali jer nijesmo znali hoće li se zbilja vratiti… I jeste, Rezeda se vratila na scenu i onda se lijepo veče znatno produžilo.

Rezeda pred svako izvođenje nekog djela zastane na par sekundi. Lijepa mi je ta koncentracija. I zato sam je, negdje između njenog odlaska iz Podgorice i povratka u Beograd, pitala šta je ono što izvuče iz sebe u onih par sekundi pred izvođenje neke kompozicije: kada flautu primakne usnama i u par sekundi “popriča sa sobom”? Šta u tim trenucima kaže sebi? Odgovorila mi je:

“Neposredno pred izvođenje nekog djela na sceni pogledam u notni materijal ispred sebe, prisjetim se priče koja je sakrivena u vješto napisanim notama, skoncentrišem se na ono šta želim da ispričam publici. Nakon toga pogledam u publiku, osmjehnem se njima i sebi, lijepo udahnem i koraknem u svijet te kompozicije koju izvodim.”

  • Znam da ste jedan dio muzičkog obrazovanja stekli i u Tivtu. Dolazite li često u Podgoricu, i kakve su uspomene na dane u Crnoj Gori?
    Pošto sada studiram u Beogradu, provodim u Crnoj Gori manje vremena nego prije. U Podgoricu dolazim rijeđe nego u Tivat, ali su mi za Podgoricu vezana lijepa sjećanja na školske i srednjoškolske dane kada sam dolazila na takmičenja, koncerte i masterklase. A sada imam još jedno lijepo sjećanje na moj solistički koncert. Crnu Goru mnogo volim i ona ima posebno mjesto u mom srcu. Tu se osjećam kao kod kuće.

KIC “Budo Tomović” obično omogući da je ulaz na ovakva dešavanja besplatan i zato iskoristite mogućnost za nešto drugačije.

Rezeda je mlada djevojka pred kojom je život! Želim joj još mnogo najsjajnijih prilika da dolazi u Crnu Goru i da joj ista ostaje u lijepom sjećanju….

Rezeda, srećno !

Petrović Jelena, maj 2023.

Ostavite komentar