“Jastuk za mrave” koji se pamti

0
1759

20160917_195258

Devedesetih godina sam u šetnji gradom poželjela da svratim na izložbu koja se održavala u galeriji kuda sam prolazila. Bilo je to Umjetničkom paviljonu i nijesam znala ni koji umjetnik izlaže svoje slike. Radove za djecu koje sam tada vidjela urezali su mi se u najdivnijem sjećanju. Pred nekim sam opet stajala i večeras, dvadesetak godina kasnije, sa svojom djecom.

“Drago mi je što sam vidio ovo”

imag0204
Kada dijete stvara dobre uspomene

U organizaciji Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorice, mala i velika djeca imaju priliku da pogledaju slike pjesnika Dragana Radulovića. Slike nijesu obične, već reljefne i gotovo da ih nikada nijesam vidjela osim kod ovog svestranog umjetnika. Pred nekim radovima sam večeras stajala prvi put, a pred nekim iznova nakon gotovo 20 godina. I zaigraju neki mravi u grudima poznavši taj jastuk

.

Izložba je otvorena još sjutra kada se festival završava. Postavka je u Dvorcu Petrovića na spratu i za posjetioce je otvorena u periodu od 14-20h iako je sjutra nedelja.

.

Povedite svoje dijete. Povedite sebe. Stvorite jednu lijepu uspomenu jer sam sigurna da ćete pamtiti!

20160917_195146
Detalj sa izložbe
20160917_195135
Zanimljiv mi je bio komentar jednog od prisutnih: “Ja nešto ne obilazim izložbe i ne razumijem se mnogo u slike, ali mi je izuzetno drago što sam vidio ovo”.

Najkraće o tome ko je bio…

imag2609
Portret Dragana Radulovića je rad crnogorskog vajara Rista Radmilovića. Isti sam fotografisala na retrospektivnoj izložbi ovog vajara održanoj u junu 2015. u Modernoj galeriji u Podgorici.

 

…Dragan Radulović?

Rođen je 1. maja 1951. godine u Nikšiću. Umro je 7. februara 2002. u Podgorici. Pisao je poeziju za djecu, uređivao televizijske emisije za najmlađe, list „Slovo“, organizovao muzičke i književne festivale za djecu i omladinu… Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom.

I nakon dvije decenije od moje osnovne škole pamtim Draganovu pjesmu o jednoj lasti…

Gledam jednu samu lastu,
a sami su tužni,znam
u samoći suze rastu
ja ne volim da sam sam.

Sam djedica parkom šeta,
samo Sunce trne plam,
u samoći sjeta cvjeta,
ja ne volim da sam sam.

Kao da je nešto boli,
sama lasta nebom kruži,
nek` samuje ko god voli,
hoću s vama da se družim.

Gledam jednu samu lastu,
a sami su tužni,znam,
u samoći suze rastu,
Ja ne volim da sam sam.

Tekst i fotografije: Jelena Petrović

Ostavite komentar