Žena koja voli da živi

0
1775

maja-za-naslovnu

Da li je važnije krečiti ili putovati? Kada nas napušta bolest? Koliko je važno mijenjati se, grliti, očuvati zdrav um… Maja Volk nas je večeras obradovala u Podgorici.

Kada u Google pretraživač ukucate Maja Volk, svaki intervju počinje ovako: „Fado muzičar, dramaturg, scenarista, pisac, doktor nauka, univerzitetski profesor… Završila dva fakulteta…” Pitam se, zašto uvijek isto, kada je ona na jednostavan način drugačija od mnogih? Zato ovaj prilog počinje tek sada…

Žena puna života

maja-volk-u-podgoriciOna je žena kojoj etikete i titule ovog svijeta ne znače baš ništa. Ona je žena koja se smije širom razvučenih usana. Ona je žena puna života. Ona je žena koja će vas zagrliti i naučiti da je potrebno minimum 5 osoba dnevno da zagrlite ako mislite da preživite, a 10 ako želite da se razvijate. Ona vas tjera da se mijenjate, da pomjerate granice svog uma i da u svemu i uvijek ostanete samo jedno: čovjek u najboljem značenju te riječi. Ona je Maja Volk.

Eto, tako počinjem ovaj prilog želeći da bude drugačiji, kad je ona već drugačija. I to su prepoznali svi koji su večeras došli da isprate njeno gostovanje koje je organizovao Delimano u tržnom centru Delta City u Podgorici.

Riječ bolest je pomenula samo jednom, jer njena težnja je isključivo zdravlje:

“Bolest napušta organizam onda kada više ne može da ga prepozna. Zato se uvijek i iznova mijenjajte.”

.

Krečenje ili putovanje

Maja nam je pričala o svom nedavnom putu na kojem je bila 20-tak dana. Svi smo zadivljeno slušali o siromašnoj zemlji ali punoj radosti i druženja.

“Putujte! Vi ćete reći: “Ma lako je Maji Volk da putuje, ima ona para!”. Ali, hajde da razmislimo. Moje minulo putovanje me koštalo kao krečenje jednog stana. E sad, da li je toliko važno da svake godine krečimo stan? Zapitajte se i ovo: da li ću ja o tom krečenju pričati čitavog svog života? Ma naravno da nećete, ali o svom putovanju hoćete! I imaje to uvijek na umu.

.

Može se, dakako se može!

14581509_10205723110236032_7242565493447416727_n

Maja ima 57 godina i nedavno je osvojila Ande i jedan od vrhova koji je oko 5000mnh. Pričala nam je svima o tome kako je išla korak po korak ka cilju, iako su mnogi, pa čak i daleko mlađi od nje, odustajali. A onda je dodala:

„Ne pričam ja ovo da vam se pohvalim kako sam zdrava. Ne, ne valja se hvaliti, već hoću da vam svojim primjerom pokažem da može. A ako ja mogu,možete i vi.“

Pričala nam je i o ljepoti prirode, o tome kako joj se treba povinovati i na kraju u njenom šaljivom tonu zaključila:

„Ma, planina vam je kao orgazam i to je to.“

Ove godine je skakala padobranom. Iako se oduvijek plašila visine, odlučila je da za nju više nema prepreka. Skočila je i osjećala se prekrasno.

„Kada idete naprijed i pomjerate svoje granice, onda se ne bavite psihološkim otrovima, već živite!“

majavolk-padobran

.

Žene, ne prekrštajte noge

Pričala je o važnosti začinskih biljaka. Posebno sam zapamtila priču o mirođiji kao izuzetno važnoj namirnici za ljude koji boluju od dijabetesa.

14813466_10209260768209112_682059631_n
Sa Majom Volk večeras nakon njenog gostovanja

I još mnogo toga lijepog i korisnog je Maja ispričala u svom polusatnom neposrednom razgovoru. Ona zna te „životne detalje“, a od detalja se grade velelepni mozaici. I zato će vam odmah reći:

„Gospođo, ne prekrštajte noge kada sjedite jer tada energija ne teče slobodno.“

Postavljali smo joj pitanja večeras, fotografisali se, a ona je sa svima bila strpljiva. Na moje pitanje šta je ostatak ako kažu da se “samo 10 odsto energije dobija iz hrane”, Maja mi je odgovorila: zdrav mozak i fizička aktivnost.

Naposljetku, i Maja Volk je bila jedna od onih koje sam zagrlila u ovom danu.

.

Sačuvajmo mozak

Na kraju ovog priloga želim da prenesem dio iz Majine knjige “Živa hrana za decu i živahne roditelje”.

Šta najviše uništava mozak:

Stres.
Kofein.
Nikotin.
Dehidracija.
Otrvi u životnoj sredini.
Nedostatak sna.
Nedostatak vježbanja.

Eto, pa razmislimo kako dalje…

 

Pripremila: Jelena Petrović
Fotografije su preuzete sa facebook portala Maje Volk

 

Ostavite komentar