Posjetite muzej/galeriju kao profesionalac

0
1518

XO02875585

Predlažem da već sada donesete odluku da ćete jednom mjesečno obići barem jedan muzej/jednu galeriju, a portal Plave zvijezde vam donosi principe po kojima ćete to raditi kao profesionalac a da se pritom i zabavite.

Dürer_-_Selbstbildnis_im_Pelzrock_-_Alte_Pinakothek
Albreht Direr, Autoportret. Za Thomasa Hovinga je ovo najarogantniji i najveličanstveniji autoportret koji je ikada naslikan. Njemački umjetnik je sebe predstavio kao Hrista i Boga. “Strog položaj nalik je prikazima Hristovog lika na vizantijskim mozaicima, a položaj prstiju umjetnikove desne ruke izgleda kao gest blagosiljanja.”

.

”Posjetite muzej kao profesionalac” je poglavlje u knjizi Umjetnost za neupućene. Autor iste je Thomas Hoving, čovjek koji tokom svoje funkcije direktora duge deset godina obnovio više od 50 galerija u Americi, a muzej u kojem je bio direktor je udvostručio izgradivši 5 krila i fasadu sa veličanstvenim stepeništem.

Poštujući savjete koje je iznio u pomenutoj knjizi, podstičem vas da i vi već tokom ove sedmice podsjetite galeriju ili neki od muzeja čineći to kao profesionalac.

Principi su:

1. Nabavite razglednicu
2. Sastavite spisak želja
3. Pogledajte i ono što vam se ne sviđa
4. Učlanite se u muzej
5. Izbjegavajte vodiče
6. Slušajte muziku

Da počnemo redom.

.

A) Nabavite razglednicu.

“Prvo idite u prodavnicu razglednica kojih uvijek ima pri muzejima. Čak i u malim muzejima u zabačenom kraju Turske, naći ćete prodavnicu sa razglednicama. Kao što možete da pretpostavite, ponos muzeja biće tamo, spreman da ga kupite. Praktično svaki muzej na svijetu štampa razglednice svog najpoznatijeg eksponata. Razglednice su jeftinije i mnogo ih je lakše nositi naokolo od glomaznih knjiga-vodiča, koje ionako većina muzeja nema.

***

Potom se uputim ka ulazu, samo pokažem razglednicu slike koju želim da vidim i vodič me uputi ka njoj. Tako se u muzeju nikad ne osjetim bespomoćnim ili izgubljenim. ”

B) Napravite “spisak želja“.

„Profesionalci primenjuju još nekoliko trikova koje vam preporučujem. Ukoliko idu u parovima ili u malim grupama, a galerije obilaze sami, zapišu imena tri djela koja bi rado ukrali – odnosno, tri najbolja djela u cijeloj kolekciji. Skoro uvijek odaberu ista djela kao i njihove kolege. Zabavno je uporediti bilješke. Ovakvo poklapanje dešava se i onima koji nijesu stručnjaci.“

gracie
Ovo je odabir slika koje bih ja ukrala (o izložbi slika na kojoj je žena bila inspiracija pisala sam u tekstu Žena – inspiracija Svemira)

C) Pogledajte i ono što vam se ne sviđa.

“Namjerno posjećujte one galerije u kojima se nalaze djela za koja znate da vam se ne dopadaju. Znate šta? Obično naiđem na nešto što me iznenadi svojom elegancijom i snagom, nešto što je često podjednako dobro koliko i ono što muzej vrijednuje kao svojih deset najboljih primjeraka. Osim toga, uvijek se raspitam i koji je dio muzeja najmanje posjećen i obavezno ga obiđem jer i tu mogu da iskrsnu divne stvari.”

300px-Vincent_Willem_van_Gogh_127
Tokom svog boravka u Arlu u Francuskoj, Vinsent van Gog je pozvao svog prijatelja slikara Pola Gogena da mu se pridruži, kako bi zajedno osnovali atelje. U pismu svom bratu, Van Gog je napisao: ”Sada kada se nadam da ću živeti sa Gogenom u našem ateljeu, želim da napravim dekoraciju za atelje. Ništa osim velikog cvijeća.” Želio je da ovim slikama dekoriše sobu Gogena u kojoj bi odsjeo kada stigne u Arl. Vjeruje se da je izabrao suncokrete za motiv zato što je Gogen obožavao njegove slike suncokreta.

D) Učlanite se u muzej.

“I ja se učlanjujem u muzeje, makar samo zbog jedne posjete. U većini evropskih gradova članska karta jednog muzeja biće vam propusnica i za druge muzeje u tom gradu, što je velika prednost. “

***

“Nikada ne unajmljujem vodiče. Nikada ne slušam ni vodiče snimljene na traci, sem ako su smišljeni kao mini-predavanje o umjetničkom djelu koje me zanima ili su podešeni tako da mogu da idem kud god želim. Ne volim kad mi CD ili traka diktiraju kako da obilazim dvorane.”

E) Slušajte muziku.

“Kada sami obilaze muzej, mnogi profesionalci nose vokmen i slušaju muziku. Mogu da vam preporučim ponešto iz svog dugogodišnjeg iskustva:

– za zlatno doba 17. vijeka preporučujem djela Ludviga van Betovena – sve osim opere Fidelio.
– za 18. vijek – naravno, Mocart.
– za impresionizam, Sen Sans.
– čarima italijanske renesanse prepuštam se u društvu Pučinija i Verdija.
– Teleman je odlična pratnja za akademske slikara 19. vijeka.
– Albinoni osvježava klasičnu umjetnost bilo koje vrste.
– Bah, crkvene pjesme i sva djela genijalne Hildegard fon Bingen (oko 1100.) savršeni su za srednjovjekovnu umjetnost. “

F) Pravila oblačenja

“Budite praktični. Načelno, najbolje je imati cipele za pješačenje. Prije nego što nekud otputujete, provjerite da li su tamo kratke pantalone ili kratki rukavi prihvatljivi. Naravno, u islamskom svijetu obavezno nosite diskretnu odjeću, čime ćete pokazati da poštujute njihove običaje.”

tri-zajedno-stanic

Napomena: prilog sam ispratila sa nekoliko slika, jer rečeno je: “Lijepo je čitati o umjetnosti, ali posmatranje umjetničkih djela je jedini način da osjetite ushićenje.”

Prilog je završen sa tri slike Voja Stanića koje bih (polazeći od drugog principa ovog teksta) otuđila. Želim da te tri slike budu i najava za sjutra, kada vas vodim na Stanićevu izložbu. I to nije sve što pripremam…

Pripremila: Jelena Petrović

Ostavite komentar