Njemu je lako biti genije

0
2480

tri-zajedno-stanic“Svakoga dana posmatrajte deset umjetničkih djela i vaš život će se promijeniti nabolje.” Neka ovo bude prvi dan. Trenutno je u Podgorici postavka slika Vojislava Voja Stanića, a katalog koji je pripremljen, podijeljen je još prije početka izložbe. Donosim vam iz istog Stanićeve citate i slike, jer smatram da to trebate pročitati i pogledati. Mislim da će vas oduševiti. Mene jeste.

Deset slika za život nabolje

Vojo Stanic_620x0
Vojislav Vojo Stanić, izvor fotografije: Google

Vojo Stanić je čovjek koji voli more, ljepotu i Bibliju. “Živjeti je prelijepo”, kaže on i danas sa svojih 91 godinu. Ispred stare zgrade Vlade u Podgorici se nalazi bista Jovana Tomaševića, njegovo posljednje vajarsko djelo. A onda je počeo da slika. Zna čak dan, sat i minut kada je bojom zamazao platno.

Njegova izložba u Podgorici je otvorena 19.marta. Katalog koji je pripremljen u tiražu od 500 komada je podijeljen još prije otvaranja iste. Kada sam preko prijateljice došla do istog shvatila sam da bi svi posjetioci našeg portala bili uskraćeni za jednu lijepu priliku da pogledaju nešto novo. Zato vam iz kataloga donosim deset slika (po odabiru portala) i citate iz Stanićevog teksta “U Dokolici“.

Nije važno sa koje tačke ove planete pratite ovaj prilog. Gdje god da jeste, dozvolite sebi priliku za nešto novo. Uostalom, čovjek koji je znao šta govori je predložio: “Svakoga dana posmatrajte deset umjetničkih djela i vaš život će se promijeniti nabolje.” Neka ovo bude prvi dan.

Slike i citati Voja Stanića

007
“Slika mora biti čvrsta i logična bez obzira koliko je luda ako želi da bude trajna. Kao i građevina, ako nije solidna trajaće neko vrijeme a zatim će se srušiti. I nesolidna, dakle, slika na prvi pogled može nam se dopasti zbog lijepe fasade koja često krije lošu strukturu.” (naslov slike: Izložba)

thumb_big_normal_456e8d93006768a9d3c8ed44653a6346

006
“Bio bi nezamisliv gubitak da Brojgel nije naslikao ma koju od svojih slika. Nijednu njegovu sliku ne može zamijeniti nijedna druga njegova slika. Ima puno slikara čije slike ne možemo da zapamtimo jer su toliko slične da se samo sjećamo njihovog slikarstva, njihovog manira – neki slikari prave slikarstvo, a neki slike.” (naslov slike: Nikšić, kuća Đurića)
008
“Musolini je rekao “mnogo neprijatelja, mnogo časti”. Više mi se sviđa ovako “mnogo prijatelja, više časti” (naslov slike: Trotoar)
009
“Čovjek se usavršava tako da kroz obrazovanje onaj koji je pametan postaje još pametniji a onaj koji je glup još gluplji. Bolje rečeno čovjek razvija svoju urođenu pamet ili urođenu glupost. Obrazovanje može biti opasno ako je u pitanju glup čovjek, tada njegova glupost potkrijepljena znanjem i sa puno latinskih riječi dolazi do još većeg izražaja. Svaki glupan može da nauči više jezika kao što je naučio i onaj jedan. Tada one gluposti može da kaže na više jezika a ne samo na jednom.” (naslov slike: Maslinjak)
001
“Slika vrlo brzo urađena ne može dugo zadržati našu pažnju. Ona zrači onom energijom koja je u nju uložena pa ako je toga malo onda se efekat potroši u kratkom i površnom utisku.”(nasov slike: In memoriam)
002
“Cilj je sreća. Skoro svi se mučimo da bi ostvarili sreću. Kad bi se toga odrekli možda bismo bili srećniji. ” (naslov slike: Pjesnik)
003
“Bog je mnogo bolji nego što mislimo. Kad griješimo on nas neće kazniti, on se osjeća krivim. Kad ljudi griješe Bog plače.” (naslov slike: Baba Marija)
004
“Mnogo su veće zablude onih što znaju mnogo, nego onih što ne znaju ništa. ” (u katalogu ne piše naslov slike, a meni se izuzetno dopada ples ova dva izuzetna bića u izuzetnom trenutku postojanja)
005
“Zamolio sam Boga da mi pomogne ovaj put i bio sam sretan jer se slika stvarala spontano i divno … ubrzo sam shvatio da je moje ushićenje bilo zabluda – ali sam i dalje bio zahvalan Bogu što mi je poklonio tu zabludu.” (naslov slike: Slikar)
010
“Naučnik činjenicama dokazuje svoju tvrdnju, on se služi istinom da bi dokazao nešto što možda nije istina – umjetnik se služi lažima da bi kazao istinu. ” (naslov slike: Zeta)

vojo 3

 

  • “Da bi znali da nam nešto ne treba, treba da to imamo. Tako provedemo cio život da bismo imali sve, da bi nam na kraju bilo jasno da nam ne treba ništa. Najmudriji su oni što znaju prije ili – čovjek bi trebao da živi dva puta, prvi put da bi znao kako.”
  • “Da li postoji čovjek koji je svjestan svoje gluposti? Da li je iko toliko inteligentan da zna da je glup?”
  • “Najviše mrzimo one koje smo nekad voljeli. Naši najveći neprijatelji su obično naši bivši prijatelji.”
  • “Da bi se s nekim prepirao ili diskutirao trebao bi ga bar malo cijeniti. Čovjek ne bi trebao sebi dozvoliti ne samo da se druži sa svakim, nego ni da se svađa. Treba birati i neprijatelje.”

.

VOJO2

 

Pripremila: Jelena Petrović
Slike i citati su preuzeti iz kataloga čiji je izdavač JU Muzeji i galerije Podgorice

Ostavite komentar